illusztráció illusztráció

Rekordmagasan a Balaton vize

129 centiméter a Balaton átlagos vízszintje, 18 centiméterrel magasabb a szabályozási maximumnál.

illusztráció

Fotó: Varga Photo Blog

Ismét rekordmagasságú a Balaton vízszintje, péntek reggel az Országos Vízjelző Szolgálat jelentése szerint a tó átlagos vízszintje 129 centiméter volt (ez a siófoki mércénél 132 cm). Ez az 1977-ben bevezetett vízszabályozási rend óta rekordmagasságnak számít.

Hasonlóan magas szintet 2010 elején mértek 3 napon át. Abban az évben 23 napon át volt a tó vízszintje 127 centiméter fölött, de idén megdőlhet ez a rekord, hiszen a tóba  a vízgyűjtő területek felől az elmúlt időszak csapadékos időjárásának köszönhetően jelenleg jóval több víz érkezik, mint amekkora kapacitással tudják ereszteni a vizet a Sió-zsilipen, melyet múlt hét pénteken nyitottak meg.

Balatonfenyvesi webkameránk péntek délelőtti gyorsított felvételén is jól szemügyre vehető, ahogy időnként kicsap a partra a víz.

A jelenlegi szabályozás előtti időkben, a rendelkezésre álló adatok alapján voltak még magasabb vízállások. Így például 1931-ben 142, míg 1947-ben 155 centiméteres vízmagasságot mértek a Balatonban. 

A magas vízállás elsősorban tartósabban erős északi szél esetén okozhat gondot a déli parton mélyebben fekvő településeken. Szerencsére a tó egyelőre nem lépett ki a medréből, ennek ellenére a legmélyebben fekvő balatonfenyvesi területeken már megjelent a víz a parti ingatlanok közelében.

Forrás: MTI, Alpokalja-Online

Ezek is érdekelhetnek