illusztráció illusztráció

Rekordméretű jégtakaró

1987 óta nem látott nagyságú jégtakaró borítja a Balti-tengert, mely nagy gondokat okoz a hajózásban is.

illusztrációA hetek óta tartó fagyos idő hatására közel negyed évszázada, egészen pontosan 1987 óta nem látott nagyságú jégtakaró alakult ki a Balti-tengeren, ráadásul a finn meteorológusok szerint további növekedés várható.

Ráadásul a következő időszakban érkező erős szelek következtében tovább romolhatnak a hajózás feltételei, hiszen a feltorlódott, zajló jégtömbök egyes helyeken már most is 20 méter magas falakat képeznek.  

illusztrációA Svéd Meteorológiai és Hidrológiai Szolgálat által készített, részletes helyzetet ábrázoló jégtérkép itt érhető el >>

A bal oldali műholdképen egy néhány nappal korábban, egészen pontosan 2011. február 21-én rögzített Modis felvétel látható.

Évek óta először fordul elő, hogy mind a hat finn jégtörő bevetésen van éjjel-nappal, hogy használható állapotban tartsa a kikötőket és a hajók útvonalait, amire szükség is van, hiszen a Balti-tengeren a legsűrűbb a világ tengerei közül a hajóforgalom: rendszeresen mintegy 2 ezer hajó mozog itt és ezek közül mintegy 200 nagy olajszállító, melyek szinte kivétel nélkül orosz hajók - írta még korábban a Greenfo.

Forrás: The Baltic Course, SMHI, Baltice.org

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés