Rekordok születtek

| 2010. május 20. 23:51 | Frissítve:
A múlt hétvége sokak számára emlékezetes marad. Néhány érdekes információ, mely a hatalmas árvíz és orkán erejű szél kapcsán született.

A Jolanda névre keresztelt ciklon kialakulásához egy ún. blocking helyzet vezetett; azaz, hogy egy anticiklon gátolta a nyugatias áramlást, és a peremén a sarki térségek felől hideg légtömegek tudtak megindulni dél felé. A hideg légtömeg leszakadásának, egy magassági hidegcsepp létrejöttének volt köszönhető a mediterrán ciklon Genovai-öböl felett való megjelenése.

A ciklonban a légnyomás vasárnap 992 hPa alá süllyedt. Mivel a képződmény középpontja éppen hazánk fölött helyeződött át, a mérsékelt övi ciklontársainál kisebb mérete miatt a légnyomáskülönbség szűk területre terjedt ki, ez volt az oka az általa előidézett 100-120 km/h feletti széllökéseknek. Hétfőn a Bakonyban 162 km/h-s szelet regisztráltak, amivel megdőlt az eddigi rekord.

  Néhány érdekesség:

- Megdőlt az eddigi rekord, 1988 augusztusában Szarvason 44,5 m/s-os, azaz 160,2 km/h-s széllökést regisztráltak, míg most a Bakonyban található Kab-hegyen mintegy 162 km/h-s széllökést mértek a műszerek. 


  - A délnyugati határszélen található Sellyén egy nap alatt 98 mm csapadékot mértek, a Dél-Dunántúlon 48 óra leforgása alatt lehullott az átlagos éves mennyiség 1/4-e


  - Szombat óta országszerte átlagosan 100 mm (=liter per négyzetméter) csapadék hullott, ez teljes Magyarországra vetítve összesen 10 ezer milliárd liter, azaz 10 milliárd köbméter víz. Ez megfelel 5 Balatonnyi vízmennyiségnek.

- 24 óra alatt sosem riasztották még annyiszor a tűzoltókat viharkárok miatt, mint péntek estétől szombat estig; számszerűsítve ez több mint 1700 riasztást jelentett.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |