illusztráció illusztráció

Részleges napfogyatkozás volt

Magyarországról részleges napfogyatkozás volt megfigyelhető, ragyogó napsütés segítette a megfigyelést.

Lassanként vége (péntek 11:55): Pár perc múlva véget ér a részleges napfogyatkozás, legközelebb 2022. október 25-én figyelhetünk meg hasonló csillagászati jelenséget.

Árral Szemben nevű felhasználónk gyorsított felvétele, köszönjük!

Valami nem az igazi (péntek 11:10): Hiába mutatnak már 8-10 fokot a hőmérők, a napfogyatkozásnak köszönhetően elképzelhető, hogy picit hűvösebbnek érezzük az időt.

Aki lemaradt róla, íme néhány fotó (péntek 11:05): Számos fotó érkezett már észlelőinktől, amelyet ezúton is nagyon köszönünk. A csúcson túl vagyunk, ám a jelenség megfelelő szemüvegben továbbra is figyelemmel követhető. Friss fotók itt!

Olajos Sándor és Pisti 1300 fotói:

illusztrációillusztráció

Jónás Károly felvétele:

illusztráció

Túl vagyunk a csúcson (péntek 10:55): Közel 60 százalékos takarásba került a Nap, az égitest jó egy óra múlva kerül ki a Hold árnyékából.

Friss (péntek 10:14): Elkezdődött a napfogyatkozás, Jászjákóhalmáról így látni:

illusztráció

Bman fotója, nagyon köszönjük!

Előzmények

Ma 9 óra 39 perc és 11 óra 59 perc között részleges napfogyatkozás lesz megfigyelhető Magyarországról. A megfigyelést szikrázó napsütés segíti majd.

10 óra 48 perckor tetőzik

illusztráció

A teljes fogyatkozás sávja sajnos kevés szárazföldet fog érinteni, hiszen az Atlanti-óceán északi, és a Jeges-tenger vizein Grönlandot és Izlandot megkerülve halad. Hazánkhoz a legközelebbi szárazföld, ahonnan meg lehet figyelni a totalitást, a Feröer-szigetek. A fogyatkozás maximuma magyar idő szerint 10 óra 45 perckor a Feröer-szigetektől 200 kilométerre északra, 18°-os napállásnál fog bekövetkezni, és a hossza 2 perc 47 másodperc lesz, a piros csillaggal jelölt területen (a kép nagyítható).

Kép forrása: NASA

Magyarországról, illetve a Kárpát-medencéből viszonylag nagyfokú részleges fogyatkozás lesz látható. A napkorongnak megközelítően 60%-a lesz takarásban.

Budapestről nézve a fogyatkozás helyi idő szerint 9 óra 39 perckor kezdődik. A fogyatkozás maximuma 10 óra 48 perckor 58,4%-os takartsággal fog tetőzni, 40° magasan a horizont felett. A fogyatkozás vége a fővárosból nézve majdnem szinte délben, 11 óra 59 perckor fejeződik be. Ezektől az értékektől csak néhány perc eltérés lesz tapasztalható az ország más területein, és a fogyatkozás mértékében is csak minimálisak az eltérések (a nyugati határszélen valamivel nagyobb mértékű lesz a fogyatkozás, délkelet felé haladva pedig kisebb). Ekkora mértékű részleges napfogyatkozás a Kárpát-medence térségében utoljára 2011. január 4-én volt látható.

illusztráció

A napfogyatkozás kontaktusidőpontjai (minden időadathoz 1 órát hozzá kell adni)

Forrás: Magyar Csillagászati Egyesület

2022-ig kell várni a következőre

Érdemes lesz megfigyelni, mert a következő ehhez mérhető részleges napfogyatkozás Magyarország területéről legközelebb 2022. október 25-én várható, és az is csak 32%-os lesz. A 21. század második felében lényegesen szerencsésebb lesz hazánk a napfogyatkozásokat illetően, hiszen 2075. július 13-án gyűrűs, 2081. szeptember 3-án teljes, 2082. február 27-én több mint 90%-os részleges, és 2093. július 23-án ismét gyűrűs fogyatkozást nézhetnek meg az akkor élő szerencsések.

Figyelem! Biztonságos szűrő használata nélkül ne tekintsünk a Napba a fogyatkozás idején sem! Azonnali vakság lehet a következménye.

Hirdetés