Ritka víztölcsért videóztak a Feröer-szigeteken

| 2020. január 10. 11:07 | Frissítve:
A szeles időben, egy meredek sziklafal mentén alakult ki a nem mindennapi jelenség.

Egy meglehetősen ritka víztölcsérről készített látványos videót Samy Jacobsen még január 6-án a Feröer-szigeteken. A felvétel a 470 méter magas Beinisvørð-nél készült, ami a Feröer-szigetek második legmagasabb hegyfoka. A meredek sziklafalat viharos szél és hatalmas hullámok ostromoltát, majd egyszer csak egy látványos víztölcsér nyúlt a magasba.

Forrás: SWNS/Youtube

De mitől ritka ez a víztölcsér? 

A klasszikus értelembe vett víztölcsérek az ún. nem-mezociklonális tornádók közé sorolhatók. Kialakulásukhoz egy erős, hosszú ideig egy helyben álló összeáramlási zónára, valamint konvektív felhőzetre (gomolyfelhő, zivatarfelhő) van szükség. Az összeáramló levegő feláramlik, miközben örvénylésbe kezd a felszínen, és ezt a felfelé irányúló mozgást erősíti jelentősen a zivarfelhő feláramlása. Végül a felfelé megnyúló örvénylő légoszlop lesz maga a víztölcsér.

A videón látott víztölcsérnél teljesen más forgatókönyv szerint alakul ki az örvény. Itt a sziklafal egyedi, félköríves formájának köszönhetően olyan turbulens légmozgás alakult ki a viharos szélnek kitett fal mentén, ami egy erős örvényt hozott létre. Az örvény belsejében lecsökkenő légnyomás hatására kondenzálódni tudott a nedves levegő, és ez tette láthatóvá a nem mindennapi víztölcsért. 

 


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |