illusztráció illusztráció

Ritkán látható közelségbe került a Vénusz és a Fiastyúk

Látványos és ritka csillagászati együttállásra került sor péntek este, melyet szabad szemmel is jól meg lehetett figyelni.

Ritkának számító csillagászati együttállásnak lehettünk szemtanúi tegnap: a fényesen ragyogó Vénusz bolygó, népies nevén Esthajnalcsillag és a Plejádok (Messier 45), közismertebb nevén a Fiastyúk nevű nyílthalmaz találkozott egymással a nyugati égbolton péntek este, naplemente után.

A Fiastyúk a Földtől 443 fényévre, a Bika csillagképben elhelyezkedő nyílthalmaz. Hét nagy csillagát szabad szemmel is jól meg lehet figyelni (ezért Hetesnek is szokták nevezni), de valójában körülbelül 3000 csillagból áll.

Vénusz-Fiastyúk együttállás viszonylag gyakran (évente) megfigyelhető, de ilyen közel csak 8 évente kerülnek egymáshoz, így a következő közeli együttállásra 2028-ban számíhatunk.

A látványos együttállásról gyönyörű felvételek születtek. 

illusztráció

Lázár Endre fotója

illusztráció

illusztráció

Jónás Károly fotói

illusztráció

Horváth Zsolt fotója

illusztráció

Pócsai Sándor fotója

Jakab Zoltán által üzemeltetett balmazújvárosi webkameránk felvételeiből készített videóösszeállításunkon március 28-tól kezdve követhetjük nyomon hogyan került egyre közelebb egymáshoz a két égi objektum. A felvételen emellett megjelenik a Nemzetközi Űrállomás (ISS), a Starlink műholdarmadája, és még egy hullócsillag is felvillan.

 

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés