Rögtön nyár lett a tél után

| 2018. május 6. 14:03 | Frissítve:
Az átlagosnál lényegesen hidegebb március után áprilisban szinte berobbant a nyár, a mérések kezdete óta nem volt még ilyen meleg második tavaszi hónapunk.

Egy átlagos évben az áprilisi havi középhőmérséklet 5-6 fokkal magasabb a márciusinál, jellemzően 11 fok körül alakul. 

Idén azonban egészen másképp alakult az időjárási helyzet: márciusban még gyakori havazás és több alkalommal is téliesen hideg idő volt jellemző. A havi középhőmérséklet is elmaradt a sokévi átlagtól, országos átlagban ez 3,3 fok volt (forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat). Bizonyára sokan emlékeznek még a március 17-18-án tomboló hóviharokra is.

Kókai Ádám fotója a Zagyva partjáról, köszönjük!

Több mint 12 fokkal volt melegebb az április a márciusnál

Ezzel szemben áprilisban a hónap első két napjától eltekintve végig az 1981-2010-es sokévi átlag fölött alakult a napi középhőmérséklet. Gyakorlatilag pár nap alatt télből a nyárba csöppentünk: miközben húsvét vasárnap az Északi-középhegységben még havazott, addig alig egy hét múlva, 9-én délután már sokfelé mutattak 25 fok fölötti értékeket a hőmérők. Kisebb lehűlések ugyan előfordultak, de ezeket követően rendszerint gyorsan visszatért a délies áramlás hazánkba, így egyre inkább emlékezetett az időjárás a kora nyárra, mintsem a tavaszra.

Stec Krisztián fotója, köszönjük!

A legmelegebb idő a hónap végére köszöntött be, ekkor már több helyen 30 fok fölé melegedett napközben a levegő, 29-én 31,4 fokkal az országos melegrekord is megdőlt.

A legmelegebb április 1901 óta

Mindezek eredményeként az idei április lett 1901 óta a legmelegebb, a havi középhőmérséklet országos átlagban 15,63 foknak adódott, ami 4,6 fokkal magasabb mint a 30 éves átlag. A dolog másik érdekessége, hogy ez több mint 12 fokkal múlja felül a márciust, akár egy májusi havi középhőmérsékletnek is megfelelne. A hónap nemcsak melegnek, hanem száraznak is bizonyult, egyre több helyen szükség lenne az aranyat érő májusi esőkre.

Borítókép: EB09/Szeva62


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Fagy és fagy között is van különbség A héten megérkezhetnek az idei ősz első talajmenti fagyjai. Mit takar azonban a talajmenti fagy? Miért nem vehető egy kalap alá a hagyományos értelemben vett faggyal?
  • Lehűlés után melegedés Lesz még 20 fok a lehűlés után, a hét végére, a jövő hét elejére visszajön a melegebb őszi idő.
  • Jelentős lehűlés jön Melegedés, majd jelentős lehűlés jöhet a héten. Akár az első talajmenti fagyok is megérkezhetnek.
  • Komoly áradások Spanyolországban Egy magassági hidegörvény okoz kiadós esőzéseket Spanyolország délkeleti tartományaiban, ami komoly áradások kialakulásához vezetett.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak