illusztráció illusztráció

Saját időjárást generál az ausztrál erdőtűz

Ördögi kört generál az ausztrál erdőtűz, a füstből zivatar, abból újabb tűz gyulladhat.

Október óta egyre kitrejedtebben pusztítanak az erdőtüzek Új-Dél-Walesben:

A Sentinel műholdak felvételei október közepétől december közepéig (Copernicus EU)

Pirocumulonimbus felhők

A tűz pedig ún. pirocumulonimbus felhőket hoz létre, amik zivatarokhoz, villámláshoz, viharos szélhez vezethetnek és továbbterjeszthetik a már meglévő tüzet vagy újabbakat indíthatnak be. A victoriai meteorológiai hivatal szerint az ausztráliai tűzvész olyan nagy, hogy

saját időjárást generál

óriási zivatar formájában, amely még több tüzet indít be. 

A műholdfelvételek mutatják, ahogyan az intenzív füst kialakítja a pirocumulonimbus felhőket, amik hétfő délután 16 km-es magasságba törtek:

Forrás: Bureau of Meteorology, Victoria (Twitter)

Az intenzív tüzek természetesen füsttel járnak. A hő azonban olyan erős, lokalizált feláramlást hozhat létre, ami egy saját lokális zivatarrendszert teremthet. Ahogy a hő és a füst emelkedik a felhőkezdemény lehűl és egy kiterjedt, potenciális esővel teli felhőzetet tud kialakítani. Ugyanakkor ez a felhőkezdemény szét is szórhatja egy kiterjedt területen a forró hamut és szennyeződéseket. 

Előbbi alapján, ha a vízcseppek végül kondenzálódnak és kihullanak, akár egy downburst alakulhat ki. De a tűzzónán kívüli nyugodt légkör és a pirocumulonimbus viharfelhő közti határ olyan éles, hogy villámot generál és ez újabb tüzet okozhat.

A pirocumulonimbus felhő kialakulása (Bureau of Meteorology, Victoria)

Timelapse videó egy korábbi ausztrál tűzről:

Forrás: Nicholas McCarthy

Borítókép: NASA

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés