Sándor, József, Benedek

| 2009. március 19. 20:31 | Frissítve:
Változékony, hideg, szeles napokat élünk, úgy tűnik, várat még magára a tavasz. De lássuk, vajon mit mond a néphit?
A néphit úgy tartja, hogy Sándor, József és Benedek napja vet véget a fagyos télnek, és ekkor veszi kezdetét a várva várt, termékeny tavasz.


Március 18. Sándor napja

Végre megjött Sándor, az első meleghozó nap. A népi tapasztalat Sándor, József és a hivatalos tavaszkezdés napjához, Benedek napjához fűződő hiedelmet így fogalmazza meg: “Sándor, József, Benedek zsákban hozza a meleget.” Sándor napján kezdenek fújni a böjti szelek.


Március 19. József napja

József a meleghozók társaságába tartozik. Megszólalnak a madarak, "Szent József kiosztotta nekik a sípot." Az Ipoly mentén élők úgy tartották, hogy ha József napján rossz az idő, az sok halottat jelent az adott évben. Ezzel szemben az Alföldön a szivárványból jósoltak a termésre ezen a napon. A népi tapasztalat azt mutatja, ezen a napon érkeznek a fecskék, valamint a gólyák. Ide kapcsolódik ez a kedves mondás: "Fecskét látok, szeplőt hányok!"


Március 21. Benedek napja

A bencés rendet alapító Szent Benedek ünnepe. A kalendárium március 21-től számítja a tavasz kezdetét. E naphoz is kapcsolódnak időjárási babonák; a néphit szerint ha dörög az ég, 40 napig szárazságra lehet számítani. Ha viszont hideg, „benedekes idő” van, az ismert rigmus átköltött formájával csúfolódnak: „Benedek, zsákban hozza a hideget.”


E három jeles nap együttes megfigyeléséből alakult ki az a néphit, hogy ha ilyenkor "fényes" az idő, vagyis felhőtlen, kék az ég, akkor bő termésre, hosszú, meleg nyárra és jó esztendőre számíthatunk.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Mennyi hó fog esni?

Várható hóvastagság
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2021. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | Adatvédelem | ÁSZF | Elvihető tartalmak |