Sándor, József, Benedek

| 2010. március 18. 13:29 | Frissítve:
Megérkeztek ők, akik a melegért felelősek a néphit szerint. Lássuk, mire számíthatunk a hétvégén!

Sándor, József, Benedek... A tavaszi napéjegyenlőség idején, Gergely nap után közel egy héttel érkeznek ők hárman, akik a melegért felelősek a magyar néphit szerint.

Sándor napja - március 18.

Az első igazán meleget hozó nap. Ekkorra már a napsugarak is barátságosabban simogatják a földeket. „ Ha Sándor napján szép az idő, jó termés várható „ - tartotta a népi regula. Ezen a napon engedték ki először a méheket. A néphit szerint, ha a méhek sűrűn kitelepednek a kas, vagy kaptár  szájára, akkor jó idő lesz. Aki serényebb munkára akarta a méheit fogni, az hangyabolyt szórt a kas alá.

Valóban, az idei évben Sándor napon az ország túlnyomó részén többórás napsütés jellemzi időjárásunkat, igazi tavaszi hangulat lehet úrrá azokon, akik egy frissítő sétát tettek a szabadban. A hőmérsékleti csúcsértékek 13 és 18°C között alakulnak, a magasban történő melegedés az arra érzékenyeknél erős melegfronti tüneteket okozhat, mint például fejfájást, szédülést, ingadozó vérnyomást, ingerültséget.

 

József napja - március 19.

A három összetartozó nap közül a leggazdagabb szokásokban és hiedelmekben. „Ha József napján derült, hőség hozzánk beül „ - szól a regula. Ha ezen a napon szivárvány látszik az égen, benne széles sárga sáv, az jó búzatermést, a széles piros sáv pedig bő bortermést ígér. Egyes falvakban ezen a napon kezdték el szántást, a gazdag termés reményében.

József napján, azaz pénteken is nagyrészt napsütéses időjárásra készülhetünk, a legtöbb helyen csak a fátyolfelhők szűrhetik meg a napsugarakat. Csapadéktól nem kell tartanunk. A megélénkülő délnyugati szelet délen erős széllökések kísérhetik. A hőmérséklet minimumértéke 0 és 5 °C, maximuma 14 és 18 °C között alakul.

Benedek napja - március 21.

Ez a tavasz első napja. „Ha ezen a napon dörög az ég, száraz lesz a nyár” - tartották elődeink. Szeged környékén a Benedek-napon ültetett hagymát augusztus 24-én szedték föl, utána a háztetőre rakták, ahol 7 nap érte a napsugár és 6 éjszaka a harmat. Ennek a hagymának a főzetét elsősorban a tífuszos betegek gyógyítására tartották alkalmasnak.

Szombaton eleinte keleten több, nyugaton kevesebb napsütés várható, igazi kirándulóidő várható. Vasárnap az időnként megnövekvő felhőzet mellett elsősorban a keleti és északkeleti megyékben van némi esély kisebb záporesőre. A hétvégén a megerősödő délnyugati szelet a Dunántúl erős széllökések is kísérhetik. Szombaton 14 és 19 °C, vasárnap 15 és 20°C körül alakulnak a maximumok.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |