illusztráció illusztráció

Valódi dráma zajlott a rügyfigyelő kamerán

Rügyfigyelő kamera segítségével követhettük nyomon a sárgabarack virágzásának izgalmas, ám néha szomorú eseményeit.

A sárgabarack virágzása általában az év egyik legszebb időszakának számít, ám idén az Időkép rügyfigyelő kamerája nemcsak a virágok nyílását, hanem számos kihívást is megörökített. Néhány képkockán poszméhek is megfigyelhetők, de sajnos a méhek sem tudták beporozni a virágokat a hideg időjárás miatt.

A fagyos hajnalok, a méhek távolmaradása, a monília gombabetegség és a kártevők mind komoly kihívást jelentettek a növény számára.

Az egyik hajnalon -3,6 fokig süllyedt a hőmérséklet, ami bár nem okozott látványos elszíneződést a virágokon, de a hideg időjárás miatt a méhek nem tudták beporozni őket, így a gyümölcsök nem kötöttek be. A hűvös és csapadékos időjárás mellett a monília gombabetegség is megjelent, amely a virágokon keresztül bejutott a fába és a sarjadó leveleket is megtámadta. Emiatt az egész érintett ágat le kellett vágni a fa megmentéséhez.

A kamera képein érdekes volt látni, hogyan reagálnak a sarjadó levelek az éjszakai, hajnali hidegre, és hogyan kapnak erőre napközben a melengető napsütés hatására, mielőtt a monília eléri őket. A hideg időjárás a levéltetveket is megviselte, amelyek a sarjadó leveleken jelentek meg, de őket sem kímélte a zord időjárás. Ahogy az emberek esetében a herpesz, úgy a növényeknél is a kártevők erőre kaphatnak egy fagy által legyengített növényen.

Az idei párás időjárásnak köszönhetően sokan tapasztalhatták otthonukban a penészt, ami a gombák számára ideális körülményeket teremtett. A hosszú téli fagyos időszak elmaradása miatt a kártevők nagy számban túlélték a telet. Sajnos április elején a sárgabarackfánk esetében a negatív elemek győzedelmeskedtek, és a növényeknek több irányú támadást kellett elviselniük. A hideg időjárás, a monília gombabetegség és a levéltetvek együttes hatása miatt a fa sérülékenyebbé vált, és a termés is veszélybe került.

Összességében a sárgabarack virágzásának idén sajnos nem kedvezett az időjárás. A rügyfigyelő kamera azonban lehetőséget adott a szakembereknek és a növénykedvelőknek egyaránt, hogy tanuljanak a növények ilyen körülmények közötti viselkedéséről és reakcióiról. Ez a tapasztalat segíthet a jövőbeni termesztés során jobban felkészülni a hasonló kihívásokra és védekezni a kártevők ellen.

 

Ráadás: A rügyfigyelő kamera gyorsított felvételei vágatlanul: (1 óra 23perc, ami a valós időben 15 másodpercenkénti képkockával készült)

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés