illusztráció illusztráció

Sarki fény Magyarországon

4-es erősségű geomágneses vihar okozott sarki fényt, olvasóink és csapatunk is lefotózta.

Csapatunk fotói éjfél után pár perccel Dobogókőről:

Intenzív, G4-es erősségű geomágneses vihar érte el a Földet egy vasárnap történt napkitörés következtében, így az északi pólushoz közel számos helyen figyeltek meg kedd este sarki fényt. Bíró Róbert észlelőnk este 9 órakor Soltvadkertről is lefotózta a látványos jelenséget:

"Már este, amikor a neten olvastam bővebben egy-két helyen erről a jelenségről, elhatároztam, megpróbálok kimenni, és lefotózni.

A házunktól kb. 3 kilométerre lévő sárkányrepülő reptérre mentem ki fotózni.
Iránytű segítségével északi irányra állítottam be a gépet.
Szabad szemmel csak igen halványan volt látható a jelenség. De nagy élmény volt számomra! :)

A kép egy Nikon D700-as géppel, és egy Tamron 24-70 / 2.8 -as objektívvel, állványról készült, 21:02-kor. 24 mm , ISO 8000, f4, 10 sec" - írta Róbert.

Farkas Ferenc fotója Tamásiból:

Lénárt Károly fotója Nagyvenyimből:
Kiss Szabolcs fotóinak felgyorsítása Tápiószecsőről:
Jónás Károly fotói Agostyánból

 

Sarki fényt utoljára 2005 januárjában figyeltek meg hazánkból. A jelenséget a napszél légkörbe csapódó töltött részecskéi (protonok és elektronok) okozzák, melyet a Föld mágneses mezeje miatt elsősorban csak a sarkok közelében láthatunk, erős napszél esetén azonban alacsonyabb szélességeken is megfigyelhetővé válik.

Hazánkból a kedd este folyamán északi irányban volt megfigyelhető a jelenség, de csak olyan területekről, ahol fényszennyezés nem rontotta a láthatóságot.

Stábunk sorozatfelvétele Dobogókőről:

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés