illusztráció illusztráció

SMS riasztás - hétvégi elemzés

Kb. 300 pontos, 30 túl korai, és 3 késve érkezett éjjeli, balatoni riasztás a hétvége mérlege. Magyarázat, javítás és részletek cikkünkben.

A hétvégén több, viszonylag elszigetelt zivatarcella jelent meg hazánk területén, az egyik - talán legnagyobb - közülük Budapest felé haladt a Mátra felől még szombat késő délután. Mozgása nagyon lassú volt, ám irányvektora feltételezhető volt, hogy eléri a főváros keleti részét, ezért legalább 50-80 SMS riasztást küldött ki rendszerünk. Végül  cella naplemente után jelentősen legyengült, és csak Gödöllőt, illetve a külső peremkerületeket érintette.

Ez nem az Időkép radar-predikciós rendszerének hibája, viszont jelzésértékű arra nézve, hogy a jövőbeli fejlesztések során számtalan egyéb meteorológiai információt - így például műholdképek, magaslégköri szondás mérések, besugárzási intenzitásokat figyelembe véve jelentősen pontosítható a rendszer.

A végül be nem következő vihar/zivatar mégsem akkora probléma, mint egy-egy megkésett riasztás. Egy előfizetőnk szombatról vasárnapra virradó éjjel 1:30 körül e-mailben jelezte, hogy zivatar haladt el felette, még 0:45 és 1.25 között, az SMS riasztás mégis csak 01:21-kor érkezett meg a telefonjára, amikor már majdnem véget is ért (illetve Veszprém felé haladt tovább) a vihar.

Természetesen azonnal megvizsgáltuk ennek az okát, és az elemzés során a következők derültek ki.

A kérdéses zivatarcella először a 00:45-ös OMSZ kompozit radarképen tűnt fel, egyetlen pixelen mutatva csak zivataros aktivitást. A rendszerünk ezt azért nem észlelte a 00:45-ös kép elemzésekor, mert sajnos az OMSZ honlapjáról jelenleg letölthető és szabadon felhasználható kompozit radarkép szemmel kevésbé látható, ám képelemzés szempontjából túlságosan is tömörített, nem színhelyes minőségű JPEG képként van közzétéve, amin a zivatarcella egyetlen pixele - bár szemmel láthatóan elkülönül - mégsem egyezik a skálán található piros vagy narancssárga árnyalatokkal. Ezért a valós idejű képelemző ezt az egyetlen pixelnyi cellát még "nem látta".

Az 01:00-ás radarképen már több pixelre is kiterjedt a cella, így az eljárás felismerte, és ki is adta a riasztást, de természetesen ekkor már túl későn; a cella akkorra már nyilván a célterület fölött járt. Azon kívül, hogy az OMSZ publikus radarképe a JPEG tömörítés miatt nem teljesen színhelyes, még az a tényező is szerepet játszott, hogy eleve kb. 8-9 perc késéssel érhető el az aktuális kép (tehát az 01:00-ás állapot kb. 01:09-01:10-kor jelenik meg). Ekkor kezdődhet el a mi szerverünkön a feldolgozás és a mozgás-előrejelzés, ami kb. 5 percet vesz igénybe.

Ezután további 5 perc direkt késleltetés van még (védelmi okokból) beiktatva az SMS-küldő rendszerünkbe, amit jövő tavaszig pontosan azzal a céllal hagyunk benne, hogy kézzel még legyen ideje  meteorológusainknak megállítani pl. több száz felesleges SMS-t, ha  bármilyen rendszer, vagy adatátviteli/feldolgozási hiba miatt téves riasztásokat generálna a predikció. Ez kb. 01:15-től 01:20-ig tartotta vissza a figyelmeztetést. Ezután a rendszer 0:21-kor kiküldte az SMS-t, nyilván már valóban megkésve.

Ezen a hibán 3 lépésben tudunk a következő zivatarszezonig javítani.

  • 1) Bízunk benne, módot találunk, illetve lehetőséget kapunk arra, hogy a radarképeket színhelyes (veszteséges tömörítés nélküli) formátumban tudjuk letölteni az Országos Meteorológiai Szolgálat szerveréről - a feldolgozást zavaró folyók, határok, háttér ill. egyéb, információ-torzító elemek nélkül.
  • 2) Ha már minden egyéb szempontból megbízhatónak ítéljük saját rendszerünket, kivesszük az 5 perc biztonsági késleltetést is.
  • 3) Szét fogjuk választani a 3 órás radar-videó elkészítését a sürgős (azonnali) riasztásoktól, hiszen azok felismerése nem igényel annyi számítási időt.

Mindezekkel együttesen akár 20 perccel korábban is megérkezhetett volna az így megkésett riasztás; reméljük, a következő zivatarszezonra ezek mind meg is valósulnak. A téli, hó-, fagy-, jég és ónos eső, stb. riasztások kiadásánál amúgy is kevesébé támaszkodunk a radarképre, helyette észleléseink és időjárási modelljeink, illetve a szabadon elérhető, közepes felbontású (óránkénti) műholdképek alapján készíthető előrejelzéseket használjuk meteorológusaink segítségével.

Bár nagyon örülünk a pozitív fogadtatásnak, a hibajelzések legalább ugyanilyen fontosak; Kérjük tehát minden előfizetőnket, hogy nyugodtan írja meg nekünk e-mailben a shop (kukac) idokep.hu címre, vagy akár nyilvánosan is olyan jellegű észrevételeit, amikor a kiküldött riasztás nem tűnt indokoltnak vagy pontosnak, illetve esetleg késve érkezett meg hozzá (részletezve az időpontot, a helyszínt, és minden egyéb, a kérdéses meteorológiai helyzet behatárolásához szükséges adatot). Ezek az észrevételek mind-mind segíthetnek nekünk abban, hogy javítsuk a szolgáltatás színvonalát, és hogy felismerjük az általunk esetleg még észre nem vett, rejtett hibákat.

Reméljük, hogy a folytonos visszajelzések alapján végzett javítások, és a mozgásvektorok, veszélyzónák és pályaívek pontosítása révén minden eddiginél hatékonyabb és hasznosabb SMS-eket küldhetünk majd azok számára, akik előre kívánnak értesülni a feléjük közelítő viharok, zivatarok vagy egyéb veszélyes időjárási jelenségek esélyeiről.

Köszönjük!

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés