illusztráció illusztráció

Sok eső jön péntekig

Hullámzó hidegfront, majd egy önálló légörvény hoz kiadós záporokat, zivatarokat, péntekig 50 mm-nél is több eső összegyűlhet.

Este záporokkal, zivatarokkal hidegfront éri el a Dunántúlt, reggelig nyugaton már többfelé 15-20 mm-t meghaladó mennyiségű csapadék hullhat. A hidegfront lassan araszol kelet felé, behullámzásának köszönhetően egy önálló légörvény alakul ki térségünk felett, amely csak pénteken távozik térségünkből. 

Így péntekig sokfelé kiadós csapadék várható, ismétlődő záporokra, zivatarokra kell készülni, a legnagyobb számban csütörtökön. A zivatarokat sokfelé kísérheti felhőszakadás. A várható csapadékmennyiség sajnos ismét az aszály sújtotta keleti, északkeleti tájakon ígérkezik a legkevesebbnek, többfelé 10 mm sem fog esni. Ugyanakkor a Dunántúlon és a középső tájakon nagy területen a 30-50 mm-t is elérheti a péntekig várható csapadékmennyiség,

főként a Dunántúl északkeleti részén 50 mm-nél is több hullhat.

illusztráció

A záporok, zivatarok mellett csütörtök éjjel és eleinte pénteken a Dunántúlon tartós, áztató eső is várható.

Nem csak eső, szél is jön, csütörtökön még csak nyugaton, pénteken már szerte a Dunántúlon viharos lökések kísérhetik az északi-északnyugati szelet, máshol inkább csak zivatarok környezében fordulhatnak elő viharos széllökések. Végig a Dunántúlon lesz hűvösebb, keleten a melegebb.

Hétvégére csökken a csapadék kialakulásának valószínűsége.

Borítókép: Cséki Gergő /Nádudvar/

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés