illusztráció illusztráció

Sorozatban dőlnek a melegrekordok június óta, felgyorsult a klímaváltozás

Nagyon úgy tűnik az idei szeptember is a legmelegebb szeptember lesz, amióta a méréseket rendszeresen elkezdték.

2023 nyarán igen csak felgyorsult a klímaváltozás, amiben az egyre erősebben jelentkező El Niño is fontos szerepet játszhat. Az előrejelzések szerint hatása az ősz folyamán tovább erősödhet, az eddigi legerősebb El Niño fázis jöhet.

A felmelegedés mértéke különösen június eleje óta gyorsult fel, az elmúlt hónapokban sorra dőltek meg a rekordok, 2023 nyara globális szinten az eddigi legmelegebb nyár volt a mérések rendszeres kezdete óta.

Zeke Hausfather klímakutató és energetikai szakértő oldalán, a The Climate Brink nevű internetes portálon hét ábrán mutatta be, hogy mennyire kirívó volt az idei nyár.

Hausfather szerint jó esély van arra, hogy 2023 legyen az eddigi legmelegebb év,

valamint arra is, hogy az idei legyen az első olyan év, amikor a globális átlaghőmérséklet 1,5 fokkal haladja meg az iparosítás előtti szintet.

A doktori címmel is rendelkező klímakutató ábráihoz a Japán Meteorológiai Ügynökség reanalízis adatbázisának adatait vette alapul. Ebben műholdak, meteorológiai léggömbök, repülőgépek, szárazföldi állomások és hajók által gyűjtött adatok is szerepelnek. Emiatt jóval hamarabb állhatnak rendelkezésükre becslések a globális hőmérséklet alakulásáról, mint a sokkal elterjedtebb, de csak szárazföldi mérőállomásokkal dolgozó modelleket felhasználva.

Az egyik legszemléletesebb ábra azt mutatja, hogy a japán adatgyűjtés kezdete, azaz 1958 és 2023. szeptember 21. között mennyire tért el a napi globális átlaghőmérséklet az 1991 és 2020 közötti 30 éves időszak átlagától. Az ábrán fekete vonal jelöli az idei évet, a piros pedig a korábbi legmelegebb évet, 2016-ot. A szürke vonalak jelentik az összes többi évet az adatbázisban. Jól látható (kék színnel kiemelve), hogy az idei szeptember eddig különösen kirívó értékeket hozott, 

elsőként fordult elő, hogy a pozitív anomália mértéke a Föld egészét tekintve meghaladta az 1°C-ot.

illusztráció
Forrás: The Climate Brink

A másik legszemléletesebb ábra a hét közül azt mutatja, hogy mekkora volt az eltérés mértéke havi szinten az 1991-2020-as időszakohoz képest az 1950-es évektől napjainkig. Az ábrán színes vonalak jelölik a megelőző évtizedeket, a fekete vonal pedig az idei évet, 2023-at. Egyértelműen látható, minél későbbi évtizedről van szó, annál inkább a pozitív anomália javára billen a mérleg, illetve ami a legszembetűnőbb, az ismét az idei év. A globális átlaghőmérséklet június eleje óta gyakorlatilag kilőtt, szeptemberben pedig messze a legnagyobb a pozitív eltérés mérlege.

illusztráció
Forrás: The Climate Brink

Az elmúlt évtizedekkel összehasonlítva gyakorlatilag egyértelműen kijelenthetjük, hogy idén szeptemberben melegebb van mint például az ezredfordulót megelőző évtizedek júliusaiban, amely globálisan is a legmelegebb hónapnak tekinthető.

Hozzászólnál? Várunk Viber csoportunkban!

Forrás: The Climate Bank (itt az egész cikk olvasható), borítókép: Ivanmari

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés