illusztráció illusztráció

Szabad szemmel is láthatjuk a nappali égen, ahogy a Hold eltakarja a Vénuszt

A következő ilyen eseményre 2025. szeptemberéig kell várni, ha most lemaradunk róla.

Csütörtökön napközben érdekes csillagászati jelenséget figyelhetünk meg. A nappali égen akár szabad szemmel is láthatjuk a Vénuszt. Viszont az érdekességet azt szolgáltatja majd,

hogy a Vénusz egy ideig a Hold fedésébe kerül.

Ez azt jelenti, hogy 11 óra körül a Vénusz a holdsarlótól balra lesz megfigyelhető a délnyugati horizont felett nagyjából 30-35 fokos magasságban, majd fedésbe kerül a Vénusz, tehát a Hold eltakarja majd a Naphoz közelebb eső szomszédunkat, és ezt követően 12 óra 30 perc előtt bukkan újra fel a Hold jobb oldalán, mikor már csak olyan 20-24 fokos magasságban járnak az égen. A fedés kezdeti időpontja Budapesten 11 óra 07 perckor lesz, a fedés vége pedig 12 óra 22 perckor. A nyugati országrészben az esemény kezdete és vége pár perccel korábban, a keleti tájakon pedig pár perccel később lesz - olvasható az Ng.24.hu oldalán.

illusztráció
A Hold a reggeli égen | Fotó: Camelferr

Ezt a csillagászati eseményt akár szabad szemmel is láthatjuk, de egy kisebb távcsővel még könnyebb lesz a megfigyelése. Ami még szintén érdekes látvány lesz majd, hogy a fedés végén a Vénusz szinte a semmiből fog felbukkanni, ugyanis a nappali égen a Hold nem megvilágított része nem lesz látható. A bolygófedések ritka jelenségek, a következő ilyen eseményre, mikor a Hold fedésébe kerül a Vénusz, majdnem két évet kell várnunk.

Felhős vagy derült lesz az ég?

Az ország nagy részén kevés felhő lesz az égen csütörtökön napközben, csak kevés helyen lehetnek vastagabb felhők az égen, így sokfelé szerencsénk lehet megfigyeli ezt az érdekes csillagászati eseményt.

Hozzászólnál? Várunk Viber csoportunkban!

Borítókép: Stifter Balázs (Dombóvár)

Szavazás

Láttál már valaha bolygófedést?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés