Szabad szemmel is látható napfolt

| 2014. október 27. 14:21 | Frissítve:
A 12192 azonosítójú aktív regió október 17-ei befordulása óta, eddig négy nagy X-osztálybeli napkitörést produkált.

Az AR 12192 elenevezésű aktív régió (angol nevén active region) október 17-ei befordulása óta, eddig négy nagy X-osztálybeli napkitörés produkált. A foltcsoport méretében is eléggé kivételes, mert ekkora méretű folcsoport csak ritkán látható a Napon. A foltcsoport teljes mérete nagyjából a Jupiter átmérőjének felel meg. Jelenleg az aktív régió már a Nap nyugati oldalán látható és pár napon belül ki is fog fordulni. Szerencsére a napkitörésekkel együtt járt koronaanyag kidobódások (CME) nem Földük felé irányultak, így nem is tudtak semmiféle kárt okozni elektronikus műszereinkben.

 

A napfoltok olyan diszkrét tartományok, melyekben a mágneses térerősség erősen koncentrált (kb. 3000 Gauss). A sötét megjelenésüket a napfelszínen pedig annak köszönhetik, hogy a hőmérsékletük kb. 2000 fokkal hűvösebb, mint a 5700 Kelvin fokos napfelszín. A foltok ritkán jelennek meg magányosan, inkább csoportokba rendeződve napfoltcsoportokat vagy más néven az úgynevezett aktív régiót alkotnak. A foltcsoportok pedig feltűnésük sorrendjében nevezik el.

 

Mi az X-kategória?

Az X osztálybeli flerek a Naprendszer legenergikusabb eseményei közé tartoznak, amelyek hosszú sugárzási viharokat és globális méretekben okozhatnak problémákat. De ha még CME esemény is társul a fler mellé és az általa szálított plazma áttud jutni bolygónk magnetoszféráján, akkor egy időre a földi légkörben elektromágneses viharok alakulhatnak ki. Ezen viharok következtében az elektromos magasfeszültségű távvezetékeinkben túlfeszültségek is felléphetnek, melyek lokálisan egy időre megszakíthatják a folyamatos áramellátást.

 

Geomágneses vihar nélkül

A 12192 számú aktív régió által produkált nagy energiájú X osztálybeli flerek és CME-k nem voltak hatással bolygónkra. A CME-k nem a Föld felé irányultak, így nem tudtak geomágneses vihart létrehozni, míg a napkitörések legfeljebb kisebb kommunikációs zavarokat okozhatott egy-egy rádió sávban a Föld Nap felőli oldalán, melyet leginkább csak az amatőr rádiósok tapasztalhattak.

 

Megfelelő védőfelszereléssel szabad szemmel is látható

Az aktív régió már a Nap széle felé halad (jobb oldali képen mai felvétel), de pár napig még látható lesz. Napkelte vagy napnyugta tájékán érdemes egy napfogyatkozáskor használatos védőszemüveggel vagy egy 16-os hegesztő-védőüveggel megcsodálni, hiszen ekkora foltcsoport, amely szabad szemmel is jól látható, csak ritkán fordul elő csillagunkon.

Ekkora méretű napfoltot utoljára mintegy 25 évvel ezelőtt láthattunk, derült ég esetén tehát fordítsuk tekintettünket nyugat felé. A Nap ma (okt. 27-én) keleten 16:24-kor, nyugaton 16:46-kor nyugszik.

 

 

Részleges napfogyatkozás napfolttal

Részleges napfogyatkozás volt megfigyelhető október 23-án magyar idő szerint 21:44-től a Kamcsatka-félszigetről és a tőle északra eső területekről, így Alaszkából, Kanadából, az USA-ból és Mexikóból. Az érdekességet a Földnél nagyjából kétszer nagyobb napfolt adta. Az alábbi gyorsított felvételen figyelhetjük eme igazán ritka égi látványosságot.

Forrás: Vega Csillagászati Egyesület, spaceweather.com, Korsós Marianna


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |