illusztráció illusztráció

Itt az első fotó az üstökösről

A következő napokban hazánkban is szépen láthatóvá válik alkonyat után a Panstarrs üstökös.

Megérkeztek az első hazai fotók! (hétfő 21:10) Ujj Ákosnak felvétele Bátonyterenyéről (lent), Várjuk a további fotókat, köszönjük!

illusztráció

illusztráció

Hazánkból is látható lesz: A következő napokban derült idő esetén hazánkban is szépen láthatóvá válik az üstökös az alkonyati nyugati égbolton. Kevesebb felhőre napnyugta idején hétfőn este van jelentősebb esély, az elkövetkező napokban sajnos a felhőké lesz a főszerep, legközelebb szombat este számíthatunk Magyarország nagy részén derültebb időre. A Kanári-szigeteken látványos videót sikerült készíteni az üstökösről.

Jobbra fent: Tegnap este készült külföldi felvétel az üstökösről

illusztrációHosszú-hosszú éveknek kellett eltelni ahhoz, hogy ismét szabad szemmel látható üstökösben gyönyörködhessünk hazánk csillagos egén. Az idén két komoly esélyes is van rá. Kora tavasszal a C/2011 L4 (Panstarrs) és késő ősszel,  novembertől a C/2012 S1 (ISON) üstökös. Tizenhat éve, 1997 tavaszán a Hale-Bopp üstökös látszott utoljára kitűnően hazánk egén. Azóta voltak ugyan szép és fényes üstökösök a Föld közelében, de szinte mindegyik, számunkra kedvezőtlen égi pályán mozgott.

Az idei első reménységünk, a 2011 nyarán felfedezett C/2011 L4 Panstarrs üstökös. Már a felfedezése utáni napokban kiderült róla, hogy nem egy átlagos fényességű üstököst találtak. A pályaszámításokból az is látszott, hogy eléggé meg fogja közelíteni központi csillagunkat, 0,302 CsE-re, azaz 45,3 millió km-re. Vagyis legkisebb távolsága idején közelebb lesz a Naphoz mint a Merkúr. Ez alapján az első előrejelzések szerint a maximális fényességét 0 +1 magnitúdóra becsülték.

Novemberben és decemberben eltűnt a Nap sugaraiban, ám januárban ismét láthatóvá vált, de az ekkorra előrejelzett fényességétől halványabb volt. Az üstökösök várható fényessége az egyik legkiszámíthatatlanabb dolog a csillagászatban. (Erre több példa is volt: 1986-ban a Halley üstökös jóval halványabb volt a vártnál. A C/2006 P1 McNaught üstökös 2007 januárjában pedig pár nap alatt szinte a semmiből vált az évtized üstökösévé - ezt viszont már csak a délebbi területekről élvezhették az észlelők.)

illusztrációJanuár végén, februárban viszont a Panstarrs ismét aktívabb lett és tovább fényesedett. Február végén - e sorok írásakor - már szépen megfigyelhető a Föld déli feléről, amint az égen egyre északabbra halad. Hazánkból március 7-8-ától lesz megfigyelhető a nyugati látóhatár felett, a napnyugta utáni órában.  Március 10-én lesz a legkisebb távolságra a Naptól és a legnagyobb fényességét 9 -11- e között éri el. A legfrissebb számítások szerint, kb. +1 +2 magnitúdós lesz. 

Várhatóan április közepéig lehet majd szabad szemmel látni, de még utána hónapokon keresztül távcsővel megfigyelhetjük a távolodó égi vándort.  Március 12 -13-án derült idő esetén, szép látványt fog nyújtani a növekvő holdsarló az üstökös közelében, viszont a hónap közepétől a növekvő hold fényessége, zavarni fogja kissé az üstökös megfigyelését.

Reménykedjünk benne, hogy az előrejelzések valóra válnak és szép látványban lesz részünk a kora tavaszi esti égen!

A képekért, illusztrációkért és az adatokért külön köszönet a Magyar Csillagászati Egyesületnek és Csizmadia Szilárdnak a Vega Csillagászati Egyesülettől.

Ezek is érdekelhetnek