Szahara

| 2008. október 10. 15:50 | Frissítve:
Mediterrán ciklon okozott heves záporokat a Szahara északnyugati területein, a csapadék mennyisége helyenként a 20 mm-t is elérte.
A Szahara Észak-Afrikában mintegy 8.6 millió km² területet foglal el, köztudottan Földünk legnagyobb sivataga. Legszárazabb régiója az északon elhelyezkedő Líbiai-sivatag, ezen a vidéken gyakran 5-10 év is eltelik anélkül, hogy akár minimális mennyiségű csapadék is hullana.

Tegnap azonban a Marokkó északi partjainál örvénylő mediterrán ciklon Marokkó és Algéria partvidékén, valamint Mallorcán is felhőszakadást okozott. Helyenként igen heves záporok alakultak ki, egyes területeken a csapadék mennyisége a 20 mm-t is elérte.

Míg Magyarországon az évi átlagos csapadék 600-650 mm, ebben a térségben ennek jó esetben is csak az ötöde hullik le évente; párolgása viszont többszöröse az itthoninak. A Szahara ezen területén a derült égboltot általában csak a porviharok zavarják meg.

Porviharok akkor keletkeznek, amikor a forró sivatagi levegő találkozik a Száhel-övezet felől, délről érkező hidegebb légtömegekkel, rendszertelenségükre azonban egyelőre nem találtak magyarázatot. Egyes években több millió tonna por kel útra az Atlanti-óceánon, és a homokviharokat még a Karib-tengeren és Floridában is észlelik, máskor a porviharszezon szokatlanul csendesen telik.

Forrás: CNN, OMSZ

hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |