Rekordhőség és tűz (Képpel!)

| 2012. április 29. 11:18 | Frissítve:

Helyenként viharos délkeleti szél fújt. Győrött 30,6 fokos rekordot mértek. A Bugacnál pusztító erdőtűz a világűrből is látszódott.

További fényképek érkeztek a tűzről (8:25):

Rostás Péter felvétele körülbelül 30 km-es távolságból, köszönjük!

 

A világűrből (vasárnap, 23:19): A Bugac közelében végül 2000 hektáron pusztító erdőtűz 700 km magasságból is látható mód hatalmas területet érintett. A MODIS-rendszer fotója délután készült. A képen kitűnően kivehető a déli-délkeleti irányú szél tevékenysége, becsléseink szerint mintegy 160 km hosszúságban nyúlik el a füst a felvételen, amely egészen a fővárosig terjedt el. Az erős szél nagy mértékben nehezítette meg a lánglovagok munkáját.

Ma is megdőlt a rekord (vasárnap, 17:55): Győrött 30,6 fokig emelkedett vasárnap délután a hőmérséklet, ez hét tizeddel több, mint az 1934-es napi melegrekord (Budapest belterület, 29,9°C). Budapesten 30,4 fok volt a maximum, ezzel a fővárosi rekord is megdőlt.

Erdőtűz Bugac térségében (vasárnap, 16:30): Erdőtűz pusztít Bugac térség közelében, több mint ezer hektár aljnövényzet és erdő ég, de lakóépületet nem veszélyeztet - közölte a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Mogyorós Csaba videója, illetve Kocsis András Lajosmizsén készült fényképe alább látható.

Homokviharok (vasárnap, 13:00): Az ország középső harmadán továbbra is nagyon erős szél fúj, melyet időnként viharos lökések kísérnek. Ez nem csak a járművek menetstabilitását csökkenti az autópályákon, hanem többfelé felkapja a port is.  A Bács-Kiskun megyében található Újsolton Kordai Éva olvasónk jelentése szerint olyan porvihar van, hogy a néhány kilométerre lévő erdősáv teljesen a homályba veszik.

Jól látható a füstfelhő Lajosmizse térségéből isViszonylag ritkán fordul elő, hogy a délies áramlás ennyire erős szelet eredményezzen: a mai napon a Dunántúl nyugati felén, illetve a középső területeken számos helyen mértünk már viharos széllökéseket.

A Bakonyban 82 km/h-s, Tardos 68 km/h-s, Dunaújvárosban 67 km/h-s, a Széchenyi-hegyen 64 km/h-s szelet mértek másodperces szélmérőink az elmúlt egy óra leforgása alatt. 

A mai napon is meleg, napos idő várható, csak a nyugati tájak fölött növekedhet meg időnként a fátyolfelhőzet, folytatódik a nyárra emlékeztető hőség; a tegnapi naphoz hasonlóan ismét 30 fok fölé emelkedhet a hőmérők higanyszála, s ezzel újabb melegrekord dőlhetne meg. Keleten már 11 óra magasságában is 28-29 fok volt. 
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni. BejelentkezésRegisztráció
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

 • Kedves mazzacane lehet ez a természet rendje, csak sok millió évig nem volt ember aki tüzeket okozzon. Az meg a másik hogy elvettük a természetes élőhelyeket lecsapoltuk a mocsarakat... termőföld lett sok 1000 hektár természetes bozótosból és erdőből.. Ezért kell védeni az ilyen apró kis érintetlen területeket..

 • Attól még jó a nyár, ez meg a természet rendje - sok millió évig nem tudom, ki oltotta el az erdőtüzeket.

 • a nyár jó de ne lenne erdő tűz vagy más ilyen nem kívánt dolog

 • Ez tényleg komoly erdőtűz ): Itt Budapesten is érezhető volt (2012.04.29.)-látható és büdös volt ): (remélem hamar eloltják.

 • Na ezért pl nem épp a legjobb évszak a nyár. A forró és száraz időkben több száz hektárnyi, akár ritka, védett fajokat is magába foglaló erdőségek, rétek égnek le. :S

 • Tegnap egész délután a férjemmel azt találgattuk, hogy mi a fene van az égen. Olyan volt, mint a magaslati fátyolfelhő, de túlságosan alacsonyan ahhoz, hogy az legyen. Szűrt narancssárga fénye volt a napnak tőle. A férjem (tűzoltó) azt mondta, hogy szerinte füst. Én nem akartam elhinni. Majd az esti híradóból kiderült, hogy igaza van. Sajnos...

 • Hát ez nem semmi!

 • hurokfilmen: http://szaboz.web.elte.hu/tuzhurokf.wmv

  Érdekes hogy magas szinten északkeleties áramlás van, az alpok térségében meg már ésvényesül a ciklon áramlási mezeje.

 • Modis nagy felbontású képen látszik hogy Budapestig is elért délután a füstcsóva: http://szaboz.web.elte.hu/fire-6.JPG

 • Igazad van TornyosiMet, tényleg elég látványos.

 • Komoly az erdő tűz!! műhold képen is tisztán látható! ha tudjátok mellékeljétek a cikkhez, szerintem elég látványos!

  http://sat24.com/en/hu

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés:

Riasztás

Mikor jön a tél?

Még nem

hirdetés
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2017. Adaptive Média Facebook Twitter Google+
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogi közlemény | Elvihető tartalmak