Szélviharral tör be a hideg

| 2020. február 2. 15:19 | Frissítve:
Hideg levegő zúdul be a Kárpát-medencébe, szerdán viharos szélre készülhetünk. Egyes helyeken 100 km/h-s széllökések is lehetnek.

Ahogy azt előző cikkünkben is említettük, kedden viharossá fokozódik az északnyugati szél a Dunántúlon, majd keleten is, és ezzel együtt véget is ér az enyhe február eleji idő. A feltámadó széllel együtt ugyanis több fokkal hidegebb levegő áramlik térségünkbe.

Szerdán egész nap viharos északi szél fog fújni. A széllökések több helyen meghaladhatják a 70-80, északnyugaton helyenként a 90 km/h-t. A Kőszegi-hegység és Bakony magasabb csúcsain

időnként akár a 100 km/h-t is elérheti szél.

A felhőátvonulások mellett gyakran kisüthet a nap, és elszórtan (főleg a Duna-Tisza közén és északnyugaton) záporok, hózáporok is kialakulhatnak. A nap melegéből viszont nem sokat érezhetünk majd. 3-7 fokig emelkedhet a hőmérséklet, amit a szeles időben kb. -5, 0 fokosnak érezhetünk majd.

A szél előreláthatólag a hét vége felé haladva egyre inkább veszít erejéből

.

 A Kárpát-medence szerdán a tőlünk keletre kimélyülő ciklon (ami a keddi csapadékért felel) és a Nyugat-Európa felett elhelyezkedő erős anticiklon közé ékelődik, az így létrejövő északkeleti áramlás pedig utat nyit a hideg levegőnek. Mindez jól látható az ECMWF szerda reggelre vonatkozó előrejelzésén, melyen a 850 hPa-os (kb.1500 méteres) szint hőmérsékletét és Európa várható légnyomási viszonyait láthatjuk. Forrás: WXCharts.com

Borítókép: Andibarta


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |