illusztráció illusztráció

Szélviharral, záporokkal érkezik Dudley hidegfrontja

A Dudley névre keresztelt viharciklon meleg-, majd hidegfrontja vonul át fölöttünk, északon 90 km/óránál erősebb széllökések is lehetnek.

Mozgalmas időjárás vár ránk csütörtökön, a Dudley névre keresztelt viharciklon meleg-, majd hidegfrontja vonul át fölöttünk. Ez a viharciklon tőlünk északra, északnyugatra, többek között a Benelux államokban, Németországban és Lengyelországban komoly szélvihart hoz, az Estofex legmagasabb, 3-as fokozatú figyelmeztetést adott ki.

A melegfront felhő- és csapadékzónája éjszaka érkezik, nyugat, északnyugat felől, többfelé kell készülni esőre, záporokra. A délnyugati szél feltámad, reggelre sokfelé megerősödik, a front mögött északkeleten viharossá fokozódik. Délelőtt kelet, délkelet felé távozik a csapadék, a felhőzet felszakadozik, egyre többfelé kisüt a nap. Meleg lesz,

északnyugaton 18-20 fokot mutathatnak a hőmérők. 

WRF modellünk reflektivitás előrejelzése /a narancsos-pirosas gócok az intenzívebb, záporosabb csapadékra utalnak/

Délután északnyugat felől megérkezik a hidegfront, a szél egyre többfelé nyugatira, északnyugatira fordul, főként az ország északi felén viharossá fokozódik. Elsősorban a Dunántúl északi felén, a Dunakanyarban és a Börzsönyben

a 90 km/órát is meghaladhatja a legerősebb széllökések sebessége.

illusztráció

A front vonulását elszórtan kísérhetik záporok, helyenként az ég is megdörrenhet, illetve aprószemű jég is társulhat egyes csapadékgócokhoz.

A front mögött pénteken még többfelé erős lesz a szél. de jelentősen nem esik vissza a hőmérséklet, kora délután 9-15 fokra számíthatunk. 

Borítókép: Lica

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés