illusztráció illusztráció

Szempillantás alatt visszacsöppenünk a télbe holnapra

Észak-északnyugat felől éjjel az esőt egyre többfelé havas eső, havazás váltja fel.

Hamar végeszakad a januári tavasznak, éjjel ugyanis fokozatosan a fölöttünk örvénylő ciklon hátoldalára kerülünk, így észak-északnyugat felől erős, viharos szél kíséretében megkezdődik a hideg, fagyos levegő beáramlása.

Egy újabb csapadékmező is érkezik, kezdetben esővel, majd az éjszaka második felében az esőt észak-északnyugat felől egyre többfelé havas eső, havazás váltja fel, legkésőbb, holnap kora délelőtt délkeleten.

WRF modellünk reflektivitás előrejelzése (zöld=eső, lila=havas eső, kék=hó)

A havazás napközben fokozatosan a déli és keleti tájakra korlátozódik, estére mindenhol megszűnik a csapadék. Vastag hótakaró kialakulására nem kell számítani, az ország nagy részén azonban hullhat néhány centiméter.

illusztráció

A hőmérséklet zuhanórepülésbe kezd: hajnalban délkeleten még 4-5 fokot mutathatnak a hőmérők, máshol már csak -2, +1 fok lesz jellemző, majd reggeltől délkeleten is erősen hűlni kezd a levegő. Délután országszerte mindössze -1 és +3 fok között alakul a hőmérséklet, ami a mai 10-17 fokos tavasz után - legalábbis ami az ország déli, délkeleti felét érinti - hidegzuhanyként érhet bennünket.

Hétvégén szép tiszta, napos időre van kilátás, hajnalonként azonban ismét erősebb fagy jöhet.

Borítókép: Nagy-Kurunczi Rita (Időkép)

Szavazás

Örülsz, hogy ismét havazhat?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés