illusztráció illusztráció

Színes felhősapka tündökölt a gomolyfelhők tetején Kínában

Két, viszonylag gyakorinak számító jelenség együttállása kellett a csodás látványhoz.

Igazi égi tüneményben lehetett gyönyörködni az elmúlt hetekben Kínában. Augusztus 16-án a Jünnan tartományban lévő Puer városban, nemrég pedig Haikou vároban készültek látványos felvételek, melyeken egy magasba törő gomolyfelhő látható, melyre mintha egy szivárvány színekben pompázó felhősapkát húztak volna. 

Beágyazott tartalom eltávolítva.

A Haikou közelében készült felvétel

Sapka ez esetben tényleg találó hasonlat, hisz a felhőtorony tetejét egy járulékos felhőtípus, az úgynevezett sapkafelhő vagy felhősapka (pileus) takarta be, ami akkor alakul ki, amikor a magasba törő gomolyfelhő emelkedésre kényszeríti az áramló levegőt, ami emiatt lehűl és kondenzálódik a benne lévő nedvesség létrehozva a sapkára emlékeztető felhőt.

Ezek a felhősapkák már önmagukban is nagyon látványosak tudnak lenni, de a látványt ezúttal tovább fokozta a felhő irizálása. Ez egy gyakran előforduló légköroptikai jelenség, ami akkor alakul ki, amikor a felhőt alkotó apró vízcseppeket elérő napfény elhajlást szendved, az elhajlás következtében pedig a fény színeire bomlik szét. Minél közelebb áll egymáshoz az elhajlást okozó vízcsepp és a fény hullámhosszának mérete, annál látványosabban, élénkebben tündököl a jelenség. A sapkafelhőt egyenletes méretű vízcseppek alkotják, ezért tud különösen élénk, látványos színekben pompázni irizálás során.

Borítókép: a Jünnan tartományban készült felvétel (Red Climática Mundial / Facebook)

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés