Szmogos légkör a lézer szemével

| 2019. február 19. 15:03 | Frissítve:
Tovább nőtt a légszennyezés. A LIDAR mérések szerint nagyjából 1000 méter vastag a Kárpát-medencére telepedő szmogos légréteg.

A hét második napján is folytatódik a nyugodt, napos, anticiklonális időjárás. A napsütésnek és kellemes hőmérsékletnek bizonyára sokan örülnek, annak viszont kevésbé, hogy a légszennyező anyagok mennyisége egyre növekszik a felszín közelében. De mégis milyen vastag ez a szennyezett légréteg?

Erre adja meg a választ a LIDAR nevű távérzékelési eszköz, amit a meteorológián kívűl számos területen alkalmaznak. Lényege, hogy a készülék által kibocsátott lézernyaláb visszaverődik a légkörben lévő felhőelemekről, aeroszolokról. A visszaverődő jel visszatér a műszer optikai érzékelőjébe, ezáltal információt kapunk a légköri részecskék mennyiségéről, elhelyezkedéséről. 

Az alábbi ábrán a légkörben lévő részecskék mennyiségének időbeli változását láthatjuk Budapest felett kedden, a kora délutáni órákig. A sárgás, vöröses színek nagy koncentrációra utalnak. Jól kivehető, hogy a légszennyező aeroszolok nagyjából az alsó 1000 méteres légrétegben koncentrálódnak. 

Forrás: Eumetnet  

A kékestetői webkamerán jól látható ennek a szennyezett rétegnek az éles határvonala.

Üzemeltető: Kékestető Sípálya

A szennyezett légréteget azonban leginkább a hajnali és alkonyati órákban lehet megfigyelni, amikor az éppen a horizont felett lévő nap fényét szinte teljesen elnyelik az apró részecskék, illetve a fény hullámhossza a vörös szín irányába tolódik.

Üzemeltető: Pilisi Parkerdő

Miért halmozódnak fel ezek a légszennyező anyagok?

Anticiklonális helyzetben jellemzően gyenge a légmozgás, így az aeroszolok nagyjából a keletkezésük közelében maradnak. Ráadásul a magasban gyakran kialakul az inverziós légrétegződés, ami egy amolyan záró réteget képez, ami nem engedi, hogy a légkörben lévő apró részecskék magasabbra jussanak a légkörben. Ez szintén elősegíti a légszennyező anyagok mennyiségének növekvő koncentrációját.

Jó hír azonban, hogy a csütörtöktől szelesebbé váló időjárás kitisztítja a légkört, így végre vehetünk egy nagy levegőt.  

 


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |