Szmogriadó jöhet

| 2013. december 12. 13:22 | Frissítve:
Az egyre romló meteorológiai körülmények miatt komoly szmoghelyzet alakulhat ki a következő napokban.

A következő napokban tartósan vendégünk marad a hidegpárna, a szél is alig fog mozdulni, így ideálisak lesznek a körülmények a légköri szennyezőanyagok felhalmozódására is, a következő napokban komoly szmoghelyzet alakulhat ki.

Csütörtökön hazánk nagy része fölött már bezáródott a felhőtakaró, egyedül a délnyugati megyékben élők élvezhették még hosszabb ideig a napsugarak jótékony hatását. Az idő előrehaladtával azonban ezeken a tájakon is egyre nagyobb területen képződik alacsony szintű rétegfelhőzet, így péntektől gyakorlatilag az egész országba beül a hidegpárna.

Balra: A Sat24 csütörtök déli műholdképe

A jövő hét közepéig ebben az időjárási helyzetben nem is látszik érdemi változás, az ország nagy részén szürke, hideg, elsősorban a magasabban fekvő tájakon tartósan párás, ködös téli napokra kell felkészülnünk, csupán a hideg légpárna szintje fölé emelkedő magasabb hegycsúcsainkon számíthatunk napsütésre, kellemesebb hőmérsékletekre. Éjszakánként a legtöbb helyen fagyni fog, míg napközben általában kevéssel fagypont fölötti értékek lesznek jellemzők.

Ebben a meteorológiai helyzetben jelentősen emelkedni fog a légszennyezettség, a szálló por koncentrációja csütörtökön például már több városban is meghaladta az egészségügyi határértéket, legnagyobb mértékben a Sajó völgyében. A szálló por mind rövid-, mind hosszútávon káros, elsősorban a légző- és keringési rendszert érinti és károsítja.

Jobbra: A légköri szennyezőanyagok koncentrációjának alakulása a hét negyedik napján a déli órák környékén

A következő napokban tovább romlik a helyzet, előreláthatólag több településen is a szmogriadó küszöbértékeit is elérő, illetve meghaladó koncentrációkra kell felkészülni, ráadásul a legfrissebb előrejelzések szerint a szmoghelyzet akár egy hétig is elhúzódhat. Ha tehetjük kerüljük a forgalmasabb városrészeket, közlekedési csomópontokat!

A szálló por koncentrációja nyomon követhető szmogtérképünkön


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |