illusztráció illusztráció

Szmogriadó van a fővárosban

Csütörtökön a levegő magas ózonszintje miatt a fővárosban a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el a főpolgármester.

Elrendelte a fővárosban a szmogriadó úgynevezett tájékoztatási fokozatát csütörtökön a levegő magas ózonszintje miatt Budapest főpolgármestere - tájékoztatott az MTI.

Hőségben gyakran megemelkedik az ózon mennyisége

Az intézkedésre azután került sor, hogy a főváros levegőjének ózonszintje három egymást követő óra átlageredménye alapján, négy mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

illusztráció

Az ózon mellett a szálló por koncentrációja is meghaladja az egészségügyi határértéket

A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny csoportjaira, például a gyermekekre, az időskorúakra és a krónikus betegekre.

A Főpolgármesteri Hivatal azt tanácsolja, hogy a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók elsősorban dél és este hat között kerüljék a szellőztetést, és ne nagyon menjenek a szabadba. Emellett a főpolgármester arra kér mindenkit, hogy részesítse előnyben a tömegközlekedést, a termelőüzemek működtetői mérsékeljék az ún. ózonelőanyagok kibocsátását.

Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés