illusztráció illusztráció

Szmogriadó várható

Az elmúlt napokban ismét magasra szökött a légszennyezettség szintje, Debrecenben, Miskolcon és Várpalotán szmogriadót rendeltek el.

Nem javul a levegő a fővárosban, Miskolcon is szmogriadót rendeltek el (Kedd, 11:30): Budapesten továbbra is a szmogriadó tájékoztatási fokozata van elrendelve, némi változást a szerdai légmozgás hozhat. Miskolcon ugyanakkor az egészségügyi határérték háromszorosát is eléri a szálló por koncentrációja, itt reggel szmogriadót rendeltek el. Ködpárna a műholdképen >>

illusztráció

Lehangoló, unalmas, nyirkos, ködös - talán ezekkel a szavakkal lehetne leginkább jellemezni az elkövetkező napok időjárását, számottevő légmozgás vagy front érkezésének hiányában ugyanis nem is reménykedhetünk a hideg légpárna felszakadásában.

Az ilyen tipikus, téli időjárási helyzeteknél a légkör alsó 1000-1500 m-es rétege abszolút stabilis, így megszűnnek az átkeverő mozgások - amely egyébként minden inverziós rétegre jellemző -, csak ebben az esetben ennek kiterjedése számottevő és megszűnéséhez erős dinamikai (szél erősödése) és/vagy termikus hatások (magasban lehűlés) szükségesek. 

Az elmúlt napokban anticiklonáris időjárásának hatására tehát gyakorlatilag mozdulatlan a levegő hazánk felett, ezzel párhuzamosan a légszennyezettségi mutatók is gyorsan emelkedni kezdtek.

Szmogtérképünk szerint Szeged kivételével minden nagyvárosban az egészségügyi határérték felett alakul a szálló por (PM10) koncentrációja. A PM10 elsősorban a porszemekre tapadó nehézfémek valamint az azbeszt miatt veszélyes, nagyobb koncentrációban rákkeltő hatású.

Budapesten a határérték duplája, Miskolcon a három és félszerese volt a levegőbe került por mennyisége az egészségügyi határértéknél. Várpalotán és Miskolcon szmogriadót rendeltek el, a fővárosban és Nyíregyházán tájékoztatási fokozat lépett érvénybe.

A szmogszint továbbemelkedésének megelőzése érdekében aki teheti, válassza inkább a tömegközelekedést a gépjármű használata helyett, valamint mérsékeljék a szén-, fa- vagy olajtüzelésű kályhák működését.

Hazánk legmagasabb csúcsain ugyanakkor kellemes, napos idő uralkodik, ezek a pontok ugyanis a ködhatár fölé nyúlnak. Érdemes egy pillantást vetni a következő webkamerákra: 

Nagy Hideg-hegy »       Kékestető »       Bánkút »       Pilis-tető »

illusztráció illusztráció

A következő napokban javulás nem várható. A Dunántúlon ugyan szerdán már megélénkülhet a szél, azonban az ország középső és keleti felén csak szombatra virradóra reménykedhetünk számottevő változásban, addig marad a ködös, borongós időjárás. A hét második feléig várhatóan egyre több helyen kell majd szmogriadót elrendelni.

Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés