illusztráció illusztráció

Szokatlan fényjelenség tűnt fel szombat este a nyugati égbolton

Több webkameránknak is sikerült megörökítenie a nyugati horizont felett növekvő fényes felhőt.

Szokatlan, elsőre talán misztikusnak tűnő fényjelenséget láthattak azok a szemlélődők, akik szombaton, este hét óra után a nyugati égboltot fürkészték. Egy fokozatosan növekvő, fényes, kerek felhőt lehetett megfigyelni, amely szétterült, majd elhalványult a sötét égbolton. Ezt több webkameránknak is sikerült megörökítenie.

Webkameráink felvételei
illusztráció
Így nézett ki a Zselicből
illusztráció
A Balaton vizében is megcsillant

Na de mi hozta létre ezt a fényjelenséget, amely nemcsak Magyarország felett tűnt fel, hiszen több fotó készült róla Olaszországban, sőt Portugáliában is? A jelenség kialakulása mögött a francia védelmi erők által végrehajtott sikeres rakétrakilövés állhat, melyről X (korábban Twitter) platformjukon is beszámoltak. Hasonló rakétakilövésből adódó fényjelenséget láthattunk 2017 karácsonyán is, amikor egy medúzaszerű, fényes felhő terült szét a keleti égbolton.

A fényes felhő az éjszakai világítófelhőkhöz hasonlóan jön létre, csak ebben az esetben mesterséges úton. A fellőtt rakétából kiáramló gázok hoznak létre jégkristályokat a légkör felső rétegeiben. Ezeket a nagy magasságban (100–150 kilométer) lévő jégkristályokat világítja meg a Nap, ezért látjuk őket ragyogó felhőként a Föld felszínéről nézve.

 

Szavazás

Láttátok a fényjelenséget?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés