illusztráció illusztráció

Szökőnapra esik az év második teliholdja

De vajon fogjuk-e látni? És mi az a rózsás sáv?

Február 24-én, azaz szombat este ismét telihold ragyog majd az égen, idén már másodszor, de ezt csak akkor csodálhatjuk meg, ha az időjárás is engedi. Még szinte teljesen világos lesz, mikor a keleti horizont felett már megpillanthatjuk a teliholdat, ugyanis keleten 17 óra 04 perckor, Budapesten 17 óra 15 perckor, nyugati határunkhoz közel pedig 17 óra 26 parckor kel fel égi kísérőnk - olvasható az Ng.24.hu oldalán. A napnyugta mindenhol holdkelte után pár perccel kezdődik majd csak el. A Hold napnyugta után nagyjából 15-20 perccel az úgynevezett rózsás sávban lesz látható ezen az estén, mely sávot Vénusz-öve néven szoktunk emlegetni.

 MI az a rózsás sáv?

Az úgynevezett rózsás sáv tiszta ég esetén napkeltekor a nyugati, napnyugtakor a keleti ég alján látható, mely alatt sötétkékes-szürke sávként a Föld saját árnyéka válik láthatóvá.

Vasárnap este már egy órával napnyugta után kel a Hold, így a holdkelte fotózásához a vasárnap este lehet az ideálisabb, mikor égi kísérőnk már a sötét horizonton bukkan fel.

illusztráció
Haló ragyog a Hold körül Algyőn | Fotó: Heavenman

Mennyi felhő lesz az égen?

Szombaton este és éjjel sok felhő lesz hazánk felett, de időnként elvékonyodhat a felhőtakaró a Dunántúl és a középső országrész egyes részei felett, így esély mutatkozik ezeken a tájakon arra, hogy rövidebb-hosszabb ideig megpillanthassuk a teliholdat. Ugyanakkor fátyolfelhők is lesznek az égen, melyek miatt helyenként holdhaló is kialakulhat. Viszont este, éjjel egyre többfelé képződhet pára, köd, ami meggátolhatja, hogy lássuk a Holdat teljes egészében ragyogni. A vasárnapi holdkelte időpontjában is sok felhő lesz felettünk, csupán a nyugati határhoz közeli tájakon lehet szakadozott a felhőzet, valamint néhol a keleti tájakon vékonyodhat el a felhőtakaró.

Borítókép: Rolandpinteer (Szombathely)

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat képtárunkba.

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés