illusztráció illusztráció

Szombatig nyár, aztán egy kis kora ősz

Szombaton érkezik ugyan egy gyenge hidegfront, de csak pár fokkal esik vissza a hőmérséklet, majd újabb melegedés jön.

Jelenleg csak a hűvös, helyenként párás, ködös hajnalok emlékeztetnek arra, hogy már szeptember vége, azaz csillagászatilag is ősz van, ezen kívül más időjárási tényező nem.

Egy anticiklonnak köszönhetően a nappali órákban még mindig országszerte nyárias melegben van részünk, délutánonként 24 és 30 fok közötti maximumokkal. Ebben az időjárási helyzetben ma és holnap még nem lesz változás.

Gyenge hidegfront piszkít bele az indián nyárba szombaton

Szombaton északnyugat felől viszont egy gyenge hidegfront érkezik. Több lesz a felhő az égen, de csak kevés helyen fordulhat elő kisebb eső, zápor. A front érkezését a középső tájakon és a Dunántúlon a feltámadó északnyugati szél jelzi majd leginkább, keletebbre mérsékelt marad a légmozgás. Ezen a napon még 22 és 27 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

illusztráció
Fotó: Géczi Roland

Vasárnap, október első napján újra a napsütésé lesz a főszerep, esni nem fog. A szél még többfelé lehet élénk, a hőmérséklet pedig csak pár fokkal esik vissza, délután 19-25 fokra készülhetünk.

Nyárias október

Jövő hét elején délnyugatira forduló áramlással ismét melegebb légtömegek érkeznek fölénk, hétfőn főként a Dunántúlon, kedden nagy területen mérhetünk újra 25 fok fölötti maximumokat. Erősebb hidegfront szerda környékén érkezhet, de ennek kimenetele még bizonytalan, néhány nap múlva jövünk a részletekkel.

Borítókép: Kiss Csaba (Malomvölgyi tó, Pécs)

Szavazás

Várod már az igazi, őszi lehűlést?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés