illusztráció illusztráció

Szombattól hat vármegyében érvényes a tűzgyújtási tilalom

A idei első komolyabb hőhullám miatt jelentősen megnőtt a szabadtéri tüzek kialakulásának a kockázata.

Már több napja kánikula, illetve hőség tombol hazánkban, és érdemi csapadék sem esett. Emiatt ismét egyre nagyobb a szárazság. Nagyon nagy az erdőtüzek kialakulásának a kockázata, valamint a felszíni biomassza is sok helyen kiszáradt. Jelentős az ugrótűz potenciál és a koronatüzek kialakulásának a kockázata is. Emiatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szombattól még nagyobb területre terjesztette ki a tűzgyújtási tilalmat,

így június 22-étől már hat vármegyében érvényes a tilalom.

  • Az érintett vármegyék: Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok
illusztráció
A felelőtlen magatartás akár ilyen katasztrófát is okozhat | Fotó: Illusztráció

A Nébih arra kéri a lakosságot, hogy a cigarettacsikkeket ne dobják ki a gépkocsiból, mert azok az út mellett található növényzetet felgyújthatják. Belterületen sem ajánlott a nagy lángmagasságú tüzek gyújtása, mivel a füsttel együtt felszálló égő zsarátnokok több száz méterre is tüzet okozhatnak. A tűzgyújtási tilalom idején a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében sem engedélyezett a tűzgyújtás. A korlátozás ideje alatt ugyancsak tilos tüzet gyújtani a kijelölt, kiépített erdei tűzrakóhelyeken.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu oldalon találhatunk további részletes tájékoztatást.

Borítókép: Illusztráció

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat.

Szavazás

Szoktál a szabadban sütögetni, bográcsozni?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés