illusztráció illusztráció

Szösz-szigeteket hoztak létre a nyárfák a Balatonon

Egy újabb jó hír az allergiásoknak: a nyárfa is elkezdte a virágzást.

A Balaton partján sétálva vettük észre azokat a jókora szösz-szigeteket, amelyek a víz felszínén összefüggve úszkáltak s egyből konstatáltuk: bizony, a nyárfák is elkezdtek virágozni. 

illusztráció
Szépen feltorlódtak a kikötöben | Fotó: Nagy-Kurunczi Rita (Időkép)

Az allergiásoknak ez nem túl jó hír, hiszen a nyárfa virágpora a leggyakoribb légúti allergének közé tartozik Magyarországon, és

 szénanátha, köhögés, tüsszögés, viszkető szem és orrfolyás tüneteit okozhatja.

Talán sokan nem tudják, de a nyárfa által kibocsátott fehér szöszöket tévesen szoktak összefüggésbe hozni az allergiával. Ezek a szöszök valójában a nyárfa magvait körülvevő szőrök, amelyek a szél segítségével terjesztik a magokat. Ezek nem tartalmaznak pollent, így önmagukban nem váltanak ki allergiás reakciót.

illusztráció
Ez a fotó nem az űrből készült | Fotó: Nagy-Kurunczi Rita (Időkép)

Az allergiát a nyárfa virágpora okozza. A virágzás során a nyárfa hosszú, vékony barkákat hoz létre, amelyek tele vannak pollennel. Ez a pollen száll a levegőben, és belélegezve allergiás reakciót válthat ki azoknál, akik érzékenyek rá.

Gyűlést tartottak a balatonföldvári kikötőben

A fehér szöszök tehát inkább csak kellemetlenséget okoznak, viszont jó indikátorai lehetnek annak, hogy a nyárfa virágzik, és a pollen szintje magas lehet a levegőben.

Érdemes figyelemmel követni Pollentérképünket, hogy megtudhassuk, hol és mi virágzik éppen.

Borítókép: Nagy-Kurunczi Rita (Időkép)

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés