illusztráció illusztráció

Szupercella keleten

A keleti országrészben több konvektív cella is kialakult, melyből az egyik szupercellává fejlődött.

A keleti-északkeleti megyékben már a délelőtti órákban is zivatarok mozogtak, azóta északnyugaton is kipattant egy-egy cella. Az elmúlt órákban azonban nagyjából az Eger-Tisza-tó-Békéscsaba vonalon, északnyugatról kicsit délkelet felé mozgó vonalon Viharvadász csapatunknak egy szupercellává fejlődő zivatart is sikerült elkapni.

illusztráció

A rendszer rotáló mozgása gyönyörűen látszódott, rengeteg fractus kavargott az égbolton, messziről látszódott az intenzív csapadéksáv, melybe jég is bőven keveredett. A zivatart heves kifutószél előzte meg.

illusztrációillusztráció

illusztráció

Lajbibi és Martikal észlelőink a Tisza-tónál található Poroszlóról küldték a következő képeket, köszönjük. A jegek nagysága az eddigi jelentései szerint cseresznye méretűtől a 2 cm-esig terjedt. Kunhegyesről, Abádszalókról, Fegyvernekről, korábban pedig Tokajból szintén jégesőt jelentettek észlelőink.

illusztrációillusztráció

A térségben egymást követően több apró zivatarcella is kialakult, a konvektív felhőzetből Csepregi László észlelőnknek Tiszafüred mellett egy gyönyörű tubát is sikerült lencsevégre kapnia.

illusztráció

 

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés