illusztráció illusztráció

Szuperlassított villámok

Elképesztők voltak a tegnapi éjjel villámai kb. 1000-szeres lassításban. Videóval.

Nem kizárt, hogy szerkesztőségünknek sikerült Magyarországon elsőként több ezerszeres lassításban lencsevégre kapni az augusztus 8-ról 9-ére virradó éjjel átvonuló zivatarrendszer villámait.

A felvételek nem egy millió dolláros mozifilm-kamerával, hanem egy (pontosabban három különböző) okostelefonnal készültek, a (képeken igen domináns), immár szerkezetkész, kb. 120 méter magas MOL toronyhoz közel, vasárnap este 10 és hétfő éjjel 2 óra között.

Amit emberi szemmel egy rövidke, alig pár tizedmásodperces felvillanásnak látunk, az általában nem csak egy villám, hanem elektromos kisülések komplex rendszere, amely kezdődhet felhő-felhő villámokkal, melyeket végül egy lecsapó koronáz meg - de a show ettől még folytatódhat. Mindez tehát valójában egy igen bonyolult és egyben érdekes folyamat, melyet csak most kezdünk teljes részletességében látni.

Hamarosan sokkal részletesebb információkkal és bővített cikkel, hyperlapse és timelapse videóval is jelentkezünk ugyaninnen - ehhez több mint 9 órányi felvételt kell alaposan átnéznünk, mely nem kevés időt igényel.

Reméljük, szépnek, érdekesnek találják olvasóink az előzetest! Köszönjük!

2021. augusztus 9. hajnalán,
Az Időkép szerkesztősége

Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés