illusztráció illusztráció

Szürke lehet az év utolsó napja

Karácsonyi beharangozónkat követően megpróbáljuk megjósolni, hogy milyen idő várható Szilveszterkor.

A karácsonyi esélylatolgatás után minden bizonnyal többünket foglalkoztat, hogy milyen idõre készüljünk az óév búcsúztatásán illetve az új év elsõ napján. Kedvez-e az idõjárás a szabadtéri programoknak és az éjfélkor rendezendõ tûzijátéknak.

A következõ napokban megnyugszik idõjárásunk, egy Skandinávia középponttal kiépülõ magasnyomású idõjárási képzõdmény – anticiklon – fogja meghatározni a Kárpát-medence idõjárását. Ennek áramlási rendszerében északkelet felõl jövõ héten keddig igen hideg és egyben száraz levegõ áramlik fölénk. Többnyire sok napsütésre és kevés felhõre lehet számítani, inkább csak az idõszak elején – leginkább szombaton – lehetséges helyenként gyenge hószállingózás.
Az említett anticiklon elõreláthatóan kedden kezd leépülni, de nagy bizonyossággal hazánk idõjárására még számottevõ kihatással nem lesz. A magasban már hétfõtõl enyhébb légtömegek áramlanak fölénk, azonban a szélmentes idõ következtében ez a talaj közelében nem fog érzõdni, ugyanakkor napról-napra nagyobb eséllyel keletkezik majd köd.
Szilveszterkor is igen hideg várható reggel, nagyjából országos átlagban -6 °C-ig csökken a hõmérséklet, napközben pedig -1, +3 °C-ra van kilátás. A hajnali órákra szórványosan pára-és ködfoltok képzõdhetnek, melyek helyenként késõbb sem oszlanak fel illetve ködfelhõt alkothatnak a nappali órákban. Erõsebb felhõsödés délutántól északnyugat felõl várható, de csapadék nem lesz.
Az újév elsõ napján – egyelõre még bizonytalan – kissé megenyhül idõjárásunk, befelhõsödik az égbolt, elszórtan kis mennyiségben fordulhat elõ havazás, hószállingózás. Az északnyugatira forduló szél megélénkülhet.
Az ezt követõ napokban az átlagosnak megfelelõ változékonyabb, idõszakonként esetlegesen csapadékos idõre van kilátás, kemény fagyok nem várhatóak.

Szilveszteri külön elõrejelzésünket, a késõbbiekben még frissítjük, addig olvassák a már megszokott prognózisunkat.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés