illusztráció illusztráció

Szürke tájjá változott a trópusi paradicsom

A Saint Vincent szigetét beborító hamutakaró az űrből is jól látható.

A karibi térségben található Saint Vincent szigetén árpilis 9-én tört ki a La soufrière vulkán, ami nem csak az év, de talán a 21. század egyik legnagyobb vulkánkitörése is. A 1235 méteres rétegvulkán robbanásos kitörések tucatjait produkálta eddig. Az ezek során kialakuló vulkanikus felhő a 8-10 kilométeres magasságot is elérte. A vulkán lejtőin nagysebességű piroklasztikus árak zúdulnak le a tenger irányába. 

A soroztatos kitörések újabb és újabb adag hamuval borították be a sziget legnagyobb részét, sőt a 160 kilométerre keletre fekvő Barabados szigete is részesült a hamuból. A mindent beborító szürke hamu az Európai Űrűgynökség (ESA) Sentinel-2 műholdjának felvételein is szembetűnő.

illusztráció

A sziget északnyugati része

illusztráció

A főváros, Georgetown környéke

A vulkanikus hamu nemcsak esztétikai problémát jelent. Már viszonylag kicsi vastagságban is komoly plusz terhet jelent az épületekre, az infrastruktúrára és a növényzetre egyaránt. A hamueső következtében a sziget áramellátása és ívóvíz ellátása is megszűnt. Belélegzése akár életveszélyes légzőszervi megbetegedéseket idézhet elő. A növények leveleire tapadó hamuréteg pedig a mezőgazdaság számára is súlyos károkat okoz.

Ez utóbbit szemlélteti műholdas mérésekből előállított vegetációs-index, ami a növénnyel borított felszín fotoszintetikus aktivitását mutatja meg. A növények leveleit fedő hamuréteg gátolja a fotoszintézist, így jelentősen lecsökkent a zöld területek mérete.

illusztráció

 

Borítókép: Sentinel-2 műholdfelvétele

 

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés