Talajmenti fagyok

| 2010. szeptember 29. 14:19 | Frissítve:
Napról napra hidegebbek a reggelek, a fagyzugos helyeken talajmenti fagyok várhatóak.

Talán sokaknak feltűnt, hogy reggelente egyre nehezebb kikelni az ágyból: bizony napról napra hidegebbek a hajnalok; az évszakhoz képest bő 5°C-kal alacsonyabban alakulnak a minimumok. Mindezt egy magassági hidegörvénynek köszönhetjük.

Szerdán még csak 3-4°C-ig süllyedt a hőmérők higanyszála; majd a negatív csúcs pénteken hajnalban várható: helyenként akár még 2 méteres magasságban is 0°C körüliek lehetnek a hőmérsékletek; de a fagyzugos völgyekben akár már csütörtökre virradóra is előfordulhat talajmenti fagy. Ezekben a völgyekben a hideg levegő gyakorlatilag lefolyik és ún. hideg légtavakat hoz létre. Amennyiben ez a légréteg egy bizonyos vastagságot elér, akár teljes szélcsend is kialakulhat a völgyben, mely tovább erősítheti a lehűlés mértékét. 

Szervezetünket emiatt hidegfronti hatás terhelheti, elsősorban fejfájásra és vérnyomás-ingadozásra, valamint reumatikus fájdalmakra panaszkodhatunk. Érdemes tehát rétegesen öltözködni, a reumás betegeknek pedig lehetőség szerint melegebb, szárazabb környezetben tartózkodniuk.

Jövő hét elejéig még folytatódnak a hideg reggelek, ezután is csak lassú melegedés várható, kedden már 10°C körüli minimumokra számíthatunk.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |