illusztráció illusztráció

Támad az ónos eső - akár piros riasztás is jöhet

Ahogy telik az idő, a havazós területek egyre inkább ónos esősbe fognak átfordulni. Vigyázzunk a csúszós utakon!

Sajnos egyre inkább támad a meleg, szépen lassan bekúszik fölénk, aminek az lesz a végeredménye, hogy egyre több helyen fog átváltani a havazás ónos esőbe is. Jelenleg Szolnok környékéről és Budapestről érkeznek ónos esőről szóló észlelések, ahogyan változik a csapadék intenzitása, változik a halmazállapot is.

illusztrációMezőhék már kaptt egy adag ónos esőt | Fotó: Nagy Mariann Mara

Ahogy telik az idő, délnyugat felől egyre inkább váltani fog a csapadék, fagyott eső, ónos eső, végül eső is jöhet, de egyértelműen az északi-északkeleti határ mentén fog a legtovább havazni.

Az északi-északkeleti régiókban, kiemelten a Dunakanyarban, az Északi-középhegységen és az északkeleti részeken akár 5-15 centi friss hó is eshet.

Mikor jön az ónos eső?

Ahogyan már említettük, egyre több helyen fog átváltani ónos esőbe a csapadék, helyenként - elsősorban a Budai-hegyekben, a Dunakanyarban (Pest vármegye északi része és Nógrád), valamint az Északi-középhegységben akár tartós ónos eső is kialakulhat, ami komolyabb, vastagabb jégpáncélt is eredményezhet. Később aztán egyre inkább északkeletre fog vándorolni az ónos eső érintette terület.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb veszélyjelzésében arra figyelmeztet, hogy egyes területeken

akár a piros riasztás is kiadásra kerülhet az ónos eső miatt.

Sokszor figyelmeztettünk már mindenkit, de újra megtesszük: aki teheti, az ónos eső által érintett területeken ne induljon útnak. Autóval semmiképp, de gyalog se. Ha nagyon muszáj, húzzunk egy zoknit a cipőnkre, ez hasznos lehet....

De addig is, élvezzük a havazás szépségét:

illusztráció
Havazás Budapesten| Fotó: Airtaki

Borítókép: HeavenMan

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés