Tartós kánikula jön

| 2012. június 13. 13:18 | Frissítve:
Vége a viharos napoknak, napról napra melegebb lesz, jövő héten 35 fok várható.

A hét első napjaiban még a szombat esti, éjszakai viharokat is okozó hullámzó frontrendszer alakította időjárásunkat, sok helyen kiadós esőt, helyenként zivatarokkal, kisebb méretű jéggel kísért felhőszakadásokat okozva. A mai nap sem igazán a nyárról szól még, főként hazánk északnyugati felében élők tapasztalhatnak sokfelé borongós, lehangoló és hűvös időjárást, Kékestetőn például délben a hivatalos mérések szerint mindössze 9°C körül alakult a hőmérséklet, emellett sűrű köd lepte el a hegytetőt, mint az jobbra a sípályán elhelyezett webkameránk által nem sokkal 12 óra előtt készített kivágaton is jól látható.

Ezennel azonban vége. Holnap főként északkeleten még kialakulhatnak szórványosan záporok, zivatarok, egyre inkább a délnyugat felől érkező meleg, száraz légtömegek alakítják majd időjárásunkat, így hétvégére beköszönt a strandidő, ráadásul legfrissebb előrejelzéseink szerint a most érkező kánikula tartósnak bizonyul majd, a jövő hét első napjaiban nem lesz ritka a 30-35°C közötti legmagasabb nappali hőmérséklet. Emellett sok napsütésre van kilátás, legfeljebb vasárnap északkeleten alakulhat ki egy térségünket súroló gyenge hidegfronthoz kötődően néhol zápor, esetleg zivatar. Állóvizeink hőmérséklete is jelentősen emelkedik, a most még 20°C-os Balaton vize a meleg, napos időnek köszönhetően vasárnapra jó eséllyel eléri a 25°C-ot, így érdemes lesz majd vízparton vagy strandon tölteni a hétvégét.

Azonban a kánikulának is megvannak a maga veszélyforrásai. A Nap földfelszínnel bezárt hajlásszöge a napokban a legmagasabb, nem véletlen tehát, hogy nagyon erős lesz az UV-sugárzás. Mindenképpen fordítsunk kellő figyelmet bőrünk védelmére, a 11 és 15 óra közötti időszakban lehetőleg kerüljük a közvetlen, tűző napfényt, ha pedig erre nincs lehetőségünk, használjunk magas faktorszámú fényvédő krémeket a leégés elkerülésére. A hőségben ajánlott lesz gondoskodni a megfelelő folyadék-utánpótlásról is, hiszen ilyenkor könnyebben kiszáradhatunk. A kánikula elsősorban az idősebbek szervezetét viselheti meg, de a melegben általánosan is jelentkezhet tompultság, dekoncentráltság.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Mennyi hó fog esni?

Várható hóvastagság
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |