illusztráció illusztráció

Tartós ónos eső váltja fel a havazást északon

Csütörtökön a délutáni, az esti és az éjszakai órákban több órán át tartó ónos eső várható az északi tájakon.

Csütörtökön egy újabb mediterrán ciklon éri el hazánkat nyugat, délnyugat felől. Ez a ciklon sokfelé hoz kiadós csapadékot. Ugyanakkor nemcsak eső fog érkezni, hanem havas esőre, havazásra is számítani kell elsősorban az északi és az északkeleti tájakon. Az Északi-középhegységben 5-10, a hegyekben akár 15 cm-nyi friss hó is hullhat.

Viszont egy nagyon veszélyes csapadékfajta is érkezik, az ónos eső.

Csütörtökön a hajnali, reggeli órákban elsősorban délnyugaton számíthatunk átmenetileg ónos esőre, majd délelőtt a Dunántúl északkeleti tájain is számítani kell ónos esőre, főként a Vértes, a Gerecse és a Pilis térségében. Ezt követően a délutáni, az esti és az éjszakai órákban az északi tájakon egyre többfelé váthatja fel a havazást ónos eső, és itt sajnos tartós ónos eső is kialakulhat.

illusztráció
Északon tartós, délnyugaton gyenge ónos eső várható csütörtökön

Ez azt jelenti, hogy vastagabb jégpáncél is kialakulhat az utakon, ami miatt rendkívül balesetveszélyessé válhat a közlekedés.

Így az érintett térségekben aki teheti, ne induljon útnak ebben az időszakban!

A fák ágai letörhetnek a rájuk fagyó jég miatt, de akár ki is dőlhetnek, illetve akár helyenként a villanyvezetékek is leszakadhatnak a jég súlya miatt. Valamint minden tereptárgyon jégbevonat képződhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre emiatt Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyére másodfokú, azaz narancssárga, Zala és Somogy vármegyére pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki.

Hozzászólnál? Várunk Viber csoportunkban!

Borítókép: Nyunyiiikaaa (Orosháza)

Szavazás

Van már téli gumi az autódon?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés