illusztráció illusztráció

Tátra-kamerák élőben

A Bükk-fennsíkon telepített radarunk magasságából csodálatos kilátás nyílik az Alacsony- és Magas-Tátra távoli csúcsaira - mostantól élőben élvezhetjünk a látványt.

Ahogy korábbi cikkünkben már említettük, érdekes újdonsággal - és egyben talán kellemes meglepetéssel - jelentkezünk a Miskolc-Szentlélek térségében, Lillafüredtől északra, 750 méteren telepített radarunk magasságából. 

Lent - Szentlélek és Szentlélek-2 kamerák panorámája (néhány nappal ezelőttről)
A kép kattintással nagyítható!

Mivel a lokátornak helyt adó, a Turista Park területén működő világítási oszlop tetejéről gyönyörű körpanoráma nyílik a Bükki Nemzeti Park egészére, a Bánkúti sípálya melletti hegytetőre és a Felvidék / Szlovákia középső harmadára, így engedtünk a csábításnak és néhány webkamerával egészítettük ki az itt található meteorológiai együttest (másodperces szélmérő és villámdetektor is helyt kapott a megkapóan szép természeti környezetben).

Jobbra - A Szentlélek-1 kamera képe, középen a Bánkúti NATO-radarral (néhány nappal ezelőtti felvétel)

A kamera közel nyugat felé néz, látható még rajta a Bükki Nemzeti Park északi pereme, a sípályának is helyet adó hegyvonulat széle, illetve - alkonyatkor, főleg, ha radarunk a felhők fölé nyúlik - a nem kevésbé szép naplemente egyaránt.

Jobbra - a Szentlélek-2 kamera képe, előtérben a Felvidék, illetve Szlovákia déli síkságai, valamint - a távolban - az Alacsony-Tátra volnulatai (csak kedvező látási viszonyok esetén). 

 

A kamera északra néz; a horizont távolsága kb. 100 kilométer, de a távolabbi, magasabb csúcsok akár 150 km-ről is kivehetőek.

Az első két kamerát (Szentlélek és Szentlélek-2) tehát nyugati, illetve északi irányba állítottuk, amelyek egymás mellé helyezve a körpanoráma csaknem felét lefedik. Előbbin jól kivehető támpont a Bánkúti katonai NATO-radar hatalmas gömbje, a második élőképen pedig - ha tiszta a levegő - a távolban az Alacsony-Tátra vonulatai derengenek, és talán (feltételezhetően a kép jobb szélén) a Magas-Tátra hófödte csúcsai is elő-előtűnhetnek egy-egy különlegesen tiszta nap alkalmával.

Webkamera+távcső - igazi ínyencség

Ehhez kapcsolódik igazi ínyencségnek számító új kísérletünk, illetve meglepetésünk; a harmadik kamerát (Szentlélek 3) egy kicsiny, de annál erősebb nagyítású, méretéhez képest meglepően jó minőségű távcsővel ötvöztük. Az így létrejött kombinációnak egyetlen célja van - és pedig az, hogy közel 150 kilométeres távolságból élőképet adjon a Kárpátok 2000 méter feletti csúcsairól, a nap 24 órájában, a hét valamennyi napján, évente 365 alkalommal, Magyarországról elsőként - amikor csak a légköri viszonyok engedik.

Való igaz, várhatóan csak az év 20-30 napján reménykedhetünk abban, hogy a levegőben lebegő pára, köd, aeroszol- és egyéb részecskék ideiglenes kitisztulása ilyen kivételes látótávolságot tesznek majd lehetővé; mégis, ettől talán még izgalmasabb és sejtelmesebb a várakozás.

Hidegfrontok után, vagy ha a szél végigsöpör a Bükk és a Felvidék vonulatain, jó eséllyel előbújhatnak a messzeségből ezek a csodás óriások. Ilyenkor talán láthatjuk hófödte csúcsaikat, vagy éppen nyáron, egy-egy távoli zivatar esetén a körülöttük csapkodó villámok éjjeli fényeit.

(Lejjebb - a távcsővel kiegészített kamera képe két különböző időpontban)

A legtávolabbi horizontot a kamerák felszerelése óta (kb. 2 hete) még egyszer sem sikerült megpillantani; az alábbi képeken jól látható, hogy különböző napszakokban fel-felsejlik az Alacsony-Tátra egy-egy vonulata a kamerához erősített távcső látómezejének középvonalában. A kép alsó harmadában lévő dombtető csúcsa 5-7 kilométerre lehet Bükk-Fennsík szélétől; a második, illetve harmadik, (nem mindig kivehető) távoli vonulat akár 30-50 km-re. Ha jól sikerült eltalálni az irányt, a Magas-Tátra csúcsai a látómező legfelső harmadában kell, hogy előbukkanjanak majd.

Hamarosan Tátra-figyelő versennyel is kedveskedünk majd érdeklődő látogatóink számára ezen - különleges - élőképünkkel kapcsolatban; ám addig is, míg a beállítási irány helyességéről megbizonyosodhatunk, várjuk képtárunkba azon érdekességeket, amelyet esetleg sikerül megpillantani és megörökíteni kíváncsi nézőinknek a Szentlélek-1, Szentlélek-2, illetve Szentlélek-3 (Tátra-figyelő) webkameráinkon.

 

A Miskolc-Szentlélek térségében történő radarunk-telepítését, az élő internet-kapcsolatot, illetve a Tátra-kamerák működését a Szentléleki Turista Parknak, valamint az Időkép kiemelt partnerének, a BorsodWeb Internet-Szolgáltatónak köszönhetjük.

Várjuk nézőink észrevételeit, köszönjük!

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés