illusztráció illusztráció

Tavaszi idővel búcsúzik a február, melegrekordok is dőlhetnek

A meteorológia tél utolsó napjai nem havat, hanem helyenként 20 fok körüli csúcshőmérsékleteket hoznak.

A hétfő többfelé indul párásan, ködösen, északon és helyenként az Alföldön eső, zápor is kialakulhat. Napközben viszont már csak elszórtan számíthatunk átmenetileg kisebb esőre, záporra, ugyanakkor több tájegységünkön is több órára kisüt a nap. Délután a Dunántúl és az északi tájak fölött lehet erősen felhős, helyenként borult az ég. A déli-délkeleti szél többfelé élénk, nyugaton, északnyugaton és helyenként délkeleten erős lesz. Reggelre 0 és 9 fok közé hűl le a levegő. Napközben tavaszias időben lesz részünk,

13 és 20 fok közé melegszik a levegő,

délkeleten, illetve keleten lehet a legmelegebb. Az országos napi melegrekord várhatóan ezen a napon nem dől meg, ugyanis 2021. február 26-án Kiskunfélegyházán 22,4°C-ot mutatott a hőmérő a HungaroMet hivatalos mérései szerint.

illusztráció
A természet is érzi a tavaszias időt | Fotó: Gáborné Bettina

Kedden keleten, északkeleten számíthatunk hosszabb napos időszakokra, máshol sok felhő lesz az égen. Kisebb eső, zápor a délutáni és az esti órákban alakulhat ki helyenként a Dunántúlon, valamint a középső tájakon, néhol kis eséllyel akár az ég is megdörrenhet. A délkeleti szelet több tájegységünkön kísérhetik élénk lökések. Reggel általában 2-9 fokot mérhetünk, és helyenként pára, köd is kialakulhat a hajnali órákra. Délután 14-21 fokot mutathatnak a hőmérők, a legmagasabb értékeket az Alföldön mérhetjük.

Az országos napi legmagasabb hőmérséklet rekordja akár meg is dőlhet ezen a napon,

ugyanis a HungaroMet hivatalos adatai szerint 1998-ben Sopron (Kuruc-domb) állomáson 19,7°C volt a csúcshőmérséklet, melyet jó eséllyel túlszárnyalhat az idei február 27-e.

illusztráció
Egyre több növény virágzik | Fotó: Totomi1

Szerdán és csütörtökön is folytatódik a tavaszias idő, délutánonként 13-20 fokra van kilátás, miközben a hajnalok szinte mindenhol fagymentesek lesznek, de pára- és ködfoltokra számítani kell. Az országos napi melegrekord szerdán minden bizonnyal nem dől majd meg, de csütörtökön ismét veszélybe kerülhet. Az említett két napon gyakran takarhatják felhők a napot, de csak elszórtan számíthatunk átmenetileg kisebb esőre, záporra. Szerdán csak kevés helyen, csütörtökön viszont többfelé lehet élénk a légmozgás.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseink nyomon követhetők itt.

Borítókép: Gáborné Bettina (Nagykőrös)

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat képtárunkba.

Szavazás

Örülsz a februári tavasznak?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés