Téli túra a Bihar-hegységben

| 2017. január 17. 20:10 | Frissítve:
A Pádis-fennsíkon napjainkban derékig érő hó fogadja a túrázókat, megnéztük.

Irány Erdély

Hazánkban is többfelé nagyobb hó hullott az elmúlt napokban, északon egyes helyeken 30 cm. Figyelve az időjárás-előrejelzéseket, illetve hóvastagság adatokat úgy gondoltuk néhányan nézzük meg mennyi hó is lehet valójában a Bihar-hegységben. Az Erdélyi túrák segítségével tehát felkerestük a Békéscsabától 160 km-re található Pádis-fennsíkot, illetve a Boga-völgyét.

 

Megfagyott vízesés a hegység lábánál

Az Erdélyi-középhegység lábánál rögtön egy megfagyott vízesés fogadott minket, természetesen azonnal megálltunk a sűrű havazásban és közvetlen közelről is megtekintettük.

 

Boga-telep

Innen egészen a Boga-völgyig vezetett utunk, immáron teljesen havas úttesten.

 

Sűrű havazásban, sötétben

Idő hiányában az első napon csak első, Gáspár-vízesést tekintettük meg. Visszafelé már így is vak sötétben, zseblámpáink, mobiljaink fényénél mentünk. A sűrű havazásban azonban ebben is felleltük a túra eme szépségét. A Háromkirály-vízesést a következő napon vettük célba, méghozzá úgy, hogy a szerpentinen felülről indultunk túránkra.

 

Térdig érő hóban a vízesésekhez

Fentről kb. 50 cm-es szűz hóban ereszkedtünk le az olykor meredek sziklaoldalon. Maga a túránk kb. 7,5 km hosszú volt. A látvány kétségkívül megér minden nehézséget, hiszen olyan helyen járhat az ember ahol télen csak kevesek.

 

 

Immáron könnyebb terepen

Miután mindhárom vízesést megnéztük a Boga-völgyében várt autónk, amelyre hóláncot szerelve megközelítettük a Pádis-fennsíkot.

 

Hólánc nélkül egy métert se

Egész pontosan a Bál-rétig jutottunk. Azért csak megközelítettük, mert 800-900 m felett hatalmas hó volt, 1.100-1.200 m fölé merészkedni már csak gyalogosan, hótalpakon tudtunk volna.

 

Mesevilág

A látvány egész egyszerűen mesebeli volt. A fenyőkre egyenként talán mázsánál is több hó rakódott le, jóformán alig látszottak ki. A hóvastagságot pedig sajátos mód mértük meg. A szűz hóba legalább derékig gázoltunk bele, avagy síbotjaink egy könnyed mozdulattal markolatig süllyedtek benne.

 


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ipari hó az űrből Az átmeneti tiszta időben műholdfelvételeken is megmutatkoztak az ipari hóval borított területek.
  • -57 fokos reggel Szibériában Kemény fagyokból nincs hiány Szibériában. Verhojanszk és Ojmjakon környékén -57 fokig süllyedt a hőmérséklet vasárnap reggelre.
  • Hó és zivatar is jöhet kedden Frontokkal tarkított, változékony időszak veszi kezdetét, kedden északon hó is hullhat, délután, este délnyugaton pedig az ég dörrenhet meg.
  • Ónos eső jöhet a köd mellé Hétvégén újra a köd és a szürkeség lesz az úr, csapadék is érkezik, több helyen ónos eső is eshet.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |