illusztráció illusztráció

Télies hangulat

Örülhetnek a hazai sípályák tulajdonosai: holnap országos havazás várható, délnyugaton azonban havaseső is előfordulhat.

Az elkövetkezendő napokban folytatódik az igazi hideg, télies időjárás, hazánk térsége fölé ugyanis továbbra is hideg, nedves légtömegek áramlanak majd. Végre fellélegezhetnek azok a budapesti lakosok is, akik eddig hiányolták a fehér táj látványát: a mai és a holnapi napon ugyanis akár 10 cm vastagságnak megfelelő friss hótakaró is lehullhat a fővárosban.

Jelenleg az északi országrészben több helyen havazik, a csapadékzóna az esti órákra azonban délkelet felé is áttolódik majd. Az éjszaka folyamán újabb csapadékhullám érkezik térségünkbe, a keddi napra az OMSZ a Nyugat- és Dél-Dunántúlt kivéve minden régióra narancssárga, azaz másodfokú hóriasztást adott ki. Az északkeleti megyékben akár 12-20 cm, másutt 5-10 cm vastag, friss hótakaró kialakulására számíthatunk, a déli megyéinkben (elsősorban a Dunántúl délnyugati területein) azonban a havazás havasesőbe is átválthat, itt a hőmérsékletek ugyanis mind a talajon, mind a magasabb légrétegekben fagypont felett alakulnak majd.

Elsősorban a közlekedők számára fontos, hogy kedden, a délutáni óráktól kezdődően a Dunántúlon, estétől pedig északkeleten is északira, északnyugatira fordul a szél, amit akár viharos lökések kísérhetnek. A hófúvások mellett akár nagyobb faágakat is letörhet, majd az útra sodorhat a szél, vezessünk óvatosan! A havas, csúszós, hókásás útszakaszokon tartsunk az átlagosnál nagyobb követési távolságot, és ne türelmetlenkedjünk!

Szerda délutántól átmenetileg csökken majd a csapadékhajlam, azonban továbbra is hideg időre készülhetünk, éjszakánként a hőmérők higanyszála akár -10°C alá is lekúszhat majd!

Várjuk kedves észlelőink fényképeit, az időjárási eseményeket holnap élő közvetítésünk segítségével is figyelemmel követhetik majd! Javasoljuk, hogy akiket nem gyötör az influenza, ragadjanak szánkót, és gyermekeikkel látogassanak el a legközelebbi csúszkálásra alkalmas domboldalhoz! :-)

Forrás: GFS, WRF, OMSZ
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés