illusztráció illusztráció

Télies hangulat

Az Alpok csúcsain helyenként 40 cm-es hó hullott, míg hazánkban a héten kétszer is megdőlt a hidegrekord.

A Kárpát-medence és a Balkán-félsziget térségének időjárást ezekben a napokban egy a Földközi-tenger térségében örvénylő mediterrán ciklon alakítja. Ezeken a területeken igen nagy mennyiségű csapadék hullott, az elmúlt napokhoz képest jelentősen lehűlt a levegő.

A hétfői nap folyamán Budapesten a nappali maximum-hőmérséklet még a 11 fokot sem haladta meg, ezzel megdőlt az eddigi hidegrekord; amit az 1988-ban ezen a napon mért 12 fok jelentett. Kedden is hasonló hőmérsékletekre készülhetünk, akkor a szintén 20 évvel ezelőtt mért 11,4 fokos rekord kerül veszélybe. Szerdán újabb országos hidegrekord dőlt, a hőmérséklet csúcsértéke csupán 11,4 fok volt, ami egészen pontosan 4 tizeddel kevesebb, mint az eddigi, 2001-ben mért rekord.

Bár hazánkban csak az eső esett, Ausztriában, az Alpok magasabban található csúcsain a csapadék már hó formájában hullott. Vorarlberg és Tirol tartományok magasabban fekvő területein már a hétvége utolsó napján is havazott. Felső-Ausztriában, Dachstein 1600 m-t is meghaladó csúcsainál az elmúlt néhány nap alatt közel 40 cm hó hullott le.

Meglepőbb azonban, hogy ma reggelre Kelet-Ausztria néhány mindössze 1000 m-es hegyeit is vékony hólepel borította, míg a magasabb csúcsokon, 1800 m körül helyenként már 5 cm-es hóréteg is kialakult. A 2000 m feletti csúcsokon a legmagasabb nappali hőmérséklet várhatóan alig emelkedik majd fagypont fölé, így ezeken a területeken néhány napig megmaradhat a most frissen hullott hó.

Magyarországhoz legközelebb található havas hely - a tiszta időben Sopronból is látható -Schneeberg csúcsa, a 2076 m-es Klosterwappen; itt 1200 méteren volt a hóhatár.

Az Alacsony- és Magas-Tátra 1800 m feletti csúcsain szintén havazás kezdődött. A síelők körében közkedvelt, Alacsony-Tátrában található Chopokon, valamint a Lomnici-csúcson is néhány cm-es friss hó hullott.

A korán érkezett tél várhatóan csak rövid ideig vendégeskedik azonban a térségben, és jövő hét közepétől mindenhol visszatér az ilyenkor megszokott őszies időjárás.

Forrás: OMSZ, ZAMG, SHMÚ

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés