Telihold-fényességű üstökös jöhet

| 2012. szeptember 27. 8:40 | Frissítve:
Ha a számítások helyesek, egy év múlva soha nem látott fényességű üstökös érkezhet.

2013 végén a valaha megfigyelhető legfényesebb üstökös lesz látható, ha beigazolódik a szakemberek becslése - írja az Index. A C/2012 S1 jelű, a felfedezéshez használt távcsőrendszer után "ISON" néven becézett üstököst pénteken fedezték fel egy oroszországi obszervatóriumban, hétfőre számolták ki a pályáját, azóta pedig lázban ég a csillagász világ.

Az ISON-t a számítások szerint szabad szemmel nagyjából 2013 novemberétől láthatjuk az északi féltekéről (vagyis hazánkból is) napkelte előtt, a Szűz csillagkép irányába. Az üstökös legnagyobb fényességét a szakmabeliek -10 és -16 magnitúdó közé becslik. Összehasonlításképp: a telihold fényessége -12,6 magnitúdó, a Szíriuszé mindössze -1,4 magnitúdó.

A jelenleg a Jupiter pályáján is kívül tartózkodó égitest a számítások alapján 1,8 millió kilométerre közelíti meg majd a Napot, mely bár elsőre messzinek hangozhat, valójában a Föld-Nap távolság alig nyolcvankettede. Az Oort felhőből érkező ISON összetétele egyelőre ismeretlen, így felmerül a veszélye annak, hogy az üstökös nem bírja ki a Nap közelségét, és darabjaira hullik, mielőtt láthatóvá válna. Nem ez lenne az első ilyen eset: 1973-ban és tavaly is hasonló okokból elmaradt végül egy hasonló égi látványosság. Ha mégsem így történne, akkor ritka láványosságnak lehetünk pár hónapon belül részesei.

Forrás: NASA, Spaceweather.com, Index


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |