illusztráció illusztráció

Teljes egészében lezárták a Rám-szakadékot

Balesetveszélyessé vált a népszerű kirándulóhely.

Hazánk nagyon kedvelt, de természeti adottságai miatt egyik legnehezebben járható magyarországi jelzett turistautja a Rám-szakadék, ahol akár kőgurulás, sziklaomlás is előfordulhat. Viszont ezt a kirándulóhelyet most lezárták - olvasható a Pilisi Parkerdő oldalán.

Tájékoztatásuk szerint

"a Rám-szakadék 2024. április 24-étől további tájékoztatásig nem látogatható, a területre a belépés balesetveszélyes és tilos!"

A közleményben az is olvasható, hogy "a klímaváltozás miatti hosszú, aszályos időszakok és rendkívül nagy mennyiségű csapadékkal járó esőzések váltakozása a Rám-szakadék kőfalainak állékonyságára is negatívan hat, ezért a Pilisi Parkerdő a látogatók biztonsága érdekében a helyszínt a teljes körű geológiai és statikai vizsgálatok elvégzéséig és kiértékelésééig ideiglenesen teljes egészében lezárja."

illusztráció
A Rám-szakadék télen | Fotó: Nagy Péter

Fontos információ még a túrázók számára, hogy elkerülő útvonalként a Lukács-árokban futó sárga sáv jelzés továbbra is járható. Aki a környéken szeretne túrázni, útnak indulás előtt mindenképp tájékozódjon a Rám-szakadék, illetve a környékbeli turistaútvonalak járhatóságáról!

 tudtad-e?

A turistáknak összességében 112 m-es szintkülönbséget kell leküzdeniük a Rám-szakadékban. A szűk, meredek falakkal (melyek magassága eléri a 35 métert, szélessége pedig több helyen 3 méternél is kisebb) határolt mélyedés a különféle vulkáni rétegek keresztmetszetét adja. A puha tufában magas, függőleges falak, a víznek ellenálló keményebb lávarétegeken pedig zúgók, vízesések alakultak ki. 

Hozzászólnál? Várunk Viber csoportunkba.

Borítókép: Nagy-Kurunczi Rita - a kép illusztráció

Szavazás

Jártál már a Rám-szakadékban?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés