illusztráció illusztráció

Teljes holdfogyatkozás

Június 15-én, szerdán a kora esti, esti égen hosszú idő után ismét teljes holdfogyatkozást figyelhettünk meg.

Pintér Ádám képsorozatos videója a holdfogyatkozás kezdetéről, köszönjük!

Látni fogjuk-e a holdfogyatkozást - avagy milyenek lesznek a meteorológiai feltételek?

Úgy tűnik, az országban zömmel kedvezőek lesznek a meteorológiai feltételek a holdfogyatkozás megfigyeléséhez: estére eltűnnek a gomolyfelhők az égboltról és keleten többnyire derült, másutt gyengén felhős időre van kilátás. A változó irányú szél gyenge lesz, de néhol teljes szélcsendre számíthatunk, a hőmérsékletek is kedvezőek lesznek: kora este 18-21 fok, míg a késő esti órákban 16-20 fok várható, így pulóver is elegendő lehet a megfigyeléshez. 

Június 15-én a kora esti, esti égen hosszú idő után ismét teljes holdfogyatkozást figyelhetünk meg — mindjárt olyat, amely a földárnyék közepén halad át, azaz ún. centrális fogyatkozás. Ennek megfelelően az árnyék a szokottnál is sötétebb lesz, viszont a nyári napfordulóhoz közeli időpontnak köszönhetően a Hold végig alacsonyan lesz látható. A jelenség kezdetén, a részleges fázisban még a horizont alatt lesz kísérőnk - olvashatjuk a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján.

A fogyatkozás alatt nagyon szép égi háttér előtt láthatjuk majd a Holdat, hiszen az Ophiuchus (Kígyótartó) csillagkép legsűrűbb, a Tejútban húzódó részén jár majd, a Scorpius (Skorpió) és a Sagittarius  (Nyilas) között. Ez, és a végig alacsony horizont feletti magasság kiváló lehetőséget ad tájképbe komponált, nagyobb látószögű felvételek készítéséhez is. Érdemes lehet hosszú expozíciós idejű és sorozatfelvételek, egyedi expozíciók készítésében is gondolkozni. Külön érdekesség, hogy a fogyatkozás közepén a Nap még csupán 10°-ra lesz a horizont alatt, így kis ügyességgel szép alkonyati, majd kékes hátterű képeket is készíthetünk.

Élő netes közvetítés a holdfogyatkozásról itt>>

A fogyatkozás időpont-adatai (nyári időszámítás szerint):

Részleges fogyatkozás kezdete: 20:23
Teljes fogyatkozás kezdete:21:22
A fogyatkozás közepe: 22:13
Teljes fogyatkozás vége: 23:03
Részleges fogyatkozás vége:00:02
Félárnyékos fogyatkozás vége: 01:01

További információk az MCSE honlapján!