illusztráció illusztráció

Természetes jégre menni egyelőre veszélyes

Megjött a tél, a vizet szerető ember vágyik télen is a vizek partjaira, a befagyott vizek jegére.

Ahogy a nyári fürdési idénynek megvannak az áldozatai, sajnos az előírások nem ismeretéből vagy be nem tartásából eredően a jeges vizek is szedik áldozataikat.

Jó tudni, hogy a „szabad vízen tartózkodást" belügyminiszteri rendelet szabályozza, s elvileg folyókon nem is lehetne korcsolyázni. A rendelet tiltja azt is, hogy sötétedéskor a jégen tartózkodjon bárki, szintén nem lehet korcsolyázni, ha a jég még/már mozog vagy a tó bizonyos részén még „hullámzik", vagy a folyó zajlik. Járművel szintén tilos a jégre hajtani, amelyet azért is kell hangsúlyozni, mert néhányan tartották már „jó mókának" autóval csúszkálni a jégen.

Hivatalosan akkor biztonságos a csúszkálás, korcsolyázás szabad vízen, ha a jégvastagság legalább tíz centiméter. Általános tapasztalat, hogy három-négy napig tartó kemény fagy (mínusz hét-tíz fok) után a tavak befagynak annyira, hogy azokon valóban biztonsággal lehessen korcsolyázni. Ezen már régen túl vagyunk, e tény, a jégvastagság megítélése azonban lehetetlen műszer nélkül. Sokszor a korcsolyázókat megtéveszti, hogy az közvetlenül a partok mentén teherbírónak tűnik. Nehéz megítélni azt is, hogy a jégréteg vastagsága egyenletes-e; hogy egyes szakaszokon – főként a nádasok mentén – nem vékony-e. Márpedig sokszor alig egy-öt centiméteres, ami életveszélyes.

Minden esetben legyünk tisztában azzal, hogy a jég minősége óráról-órára változhat, ráadásul helyenként jelentős eltérések adódnak. A sportolásra alkalmas jégfelületen gyakran okoznak balesetet a fedetlen horgászlékek.
Ha megtörténik a baj, azonnal segítséget kell hívni. Akinek nincs megfelelő eszköze, ne siessen a bajba jutott segítségére, mert ő is hasonló helyzetbe kerülhet. Az önmentés és a társmentés esetén is a legfontosabb szabály, hogy a jégre nehezedő testsúlyát minél nagyobb felületen oszlassuk el, vagyis a recsegő jégen feküdjünk hasra, próbáljuk így kikúszni a partra. Társunk kimentésére mindig eszközt használjunk, ne menjünk a jégre! Ha beszakadt alattunk a jég, legfontosabb a nyugalom. Igyekezzünk a hátunkra feküdni, hogy tüdőnk és a jég szélére került fejünk megóvjon az elmerüléstől, közben próbáljunk segítségért kiáltani. Helytelen és végzetes szokott lenni, ha a sérült kapálódzik, hadonászva próbál kikapaszkodni. Igyekezzünk a hátunkra feküdni, hogy tüdőnk és a jég szélére került fejünk megóvjon az elmerüléstől, közben próbáljunk segítségért kiáltani. Helytelen és végzetes szokott lenni, ha a sérült kapálódzik, hadonászva próbál kikapaszkodni. Ha nem érkezik segítség, háton fekve, széttárt karokkal lassan igyekezzünk kimászni. Testsúlyunk így nagyobb felületen oszlik el, újabb beszakadásnál nem kerülünk megint víz alá.

A vízből kimentettet mindenképpen orvosi ellátásban kell részesíteni, még akkor is, ha azt hajtogatja, „nincs semmi baja". A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy a szerencsétlenül járt korcsolyázót ne vigyük azonnal túlfűtött helyre, mert a gyors felmelegítés súlyosbítja az állapotát. A zárt helyiségbe vitt sérültről gyorsan vegyük le a fagyos, nedves ruhát. A test dörzsölésével állítsuk helyre a normális vérkeringést. A sérültet fektessük ágyba, és jól takarjuk be. Ha eszméleténél van, adjunk neki meleg italt. Ha eszméletét vesztette, ellenőrizzük légzését, pulzusát, ezek hiányában kezdjük meg az újraélesztést.
Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés